Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Å så var de "bara" 18...

26 januari är jag äntligen framme vid målet med antalet kaniner den här vintern! Nu är de 18 där ute i burarna, fördelningen är 10 honor och 8 hanar. När jag planerade för vintern var min plan att ha 18 avelsdjur, det har tagit lite tid att komma dit och på ett sätt är inte målet nått ännu då jag har lite snedfördelning och saknar "rätt" avelsmaterial inom någon av raserna. Jag funderar en del just nu över vilken inriktning jag ska ha på kanineriet, jag gillar ju alla raserna och alla kaninerna jag har så det är svårt att minska ner. Det här får jag fundera vidare på, inget jag löser på en dag (eller två eller tre eller...). Idag är jag mest glad över att Harriet (Belgisk Jätte) flyttat och jag är av med ett problem. Hon är, som jag skrivit tidigare, mitt sämsta kaninköp eftersom hon har ett synnerligen osympatiskt temperament och kommer nu få bo hos en vän som ska använda henne i köttavel men inte sälja ungar efter henne. Jag varken kan eller vill ha henne kvar då jag endast vill avla på trevliga individer eftersom jag också säljer en del ungar och temperamentet är ärftligt.

Nu när antalet djur är rätt så är det dags för att se till att de blir fler... Jag gjorde ett försök med att para fem honor vid juletid, tre av parningarna såg ut att fungera och två av honorna tyckte att min idé var synnerligen dålig så dem satte jag ihop med hanar igen alldeles i början av året. Kanske är det så att Tyra och Tösen får ungar nästa vecka, jag hoppas på det. De tre första honorna borde fått ungar förra veckan men det blev ingenting så idag satte jag ihop några honor och hanar igen. Idag har Xanthe & Laban, Quees & JumJum, Godis & Nougat, Coco & Knäck samt Våfflan & Nalle haft dater. Nu hoppas jag på en massa ungar i slutet av februari. De första åren parade jag en hona i taget med någon/några veckors mellanrum men nu låter jag para flera samtidigt. Detta för att jag har förstått på andra uppfödare att om någon hona inte tar hand om sina ungar eller får för stor kull så kan en annan hona med jämngamla ungar ta hand om de små som behöver det. Jag har inte behövt ta hjälp av någon "fostermamma" hittills men det är nog bra att tänka så om behovet skulle komma att finnas där. Sedan finns det ju inga garantier att alla honorna får ungar ungefär samtidigt, en del "går tomma" även om de verkar vara dräktiga. Det är sant som det är sagt; inget är som väntans tider och våren är verkligen väntans tider... nyfiken, spänd väntan.

 

26 jan 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)