Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Älgsteksgryta blev första lunchen det här året.

Dagens lunch var mycket god! Den tillagades redan i tisdags (30/12) och har sedan stått kallt för att avnjutas idag tillsammans med kokt potatis. Kryddningen var ett experiment, det är roligt att testa lite nya smaker i mustiga grytor.

Jag hade en älgstek som jag lade i gjutjärnsgrytan, kryddade med salt, svartpeppar, rosmarin och lade i rosépeppar, torkade enbär, kryddpeppar, morot och gul lök innan jag hällde på soja, rött vin och lite vatten. Sedan lade jag på locket och satte in grytan i ugnen på 150 grader. Där fick den stå i ca 5 timmar innan jag ställde ut den på balkongen (0-4 plusgrader ute just nu) - köttet låg kvar i skyn för att dra till sig av alla smaker. Idag tog jag in grytan, delade köttet i några stora bitar och kokade ca 30 minuter. Därefter tog jag upp köttet, silade av skyn och redde av den med mjöl och tillsatte grädde och en klick creme fraiche. Allt medan potatisen kokade. Köttet som var så "välkokt" att det föll i bitar delade jag och serverade med potatisen och den fantastiskt välsmakande såsen.

Det är spännande att göra grytor sådär lite "på känn", särskilt när resultatet blir riktigt gott!

1 jan 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)