Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Älskade höst!

Vilken fantastisk tid hösten är! Jag fascineras varje dag över hur vackert det är, vilka färger och vilket ljus. Visst är de soliga dagarna de vackraste men även de grå dagarna rymmer en oändlig skönhet. Härligt med hösten är också att det är en tid för att samla och ta tillvara. Just nu är äpplen vår stora grej. Så fort jag orkar så kokar vi en eller ett par kastruller med äppelmos och frukt- och svamptorken är igång med äppelskivor i så mycket vi hinner. I år prövar jag för första gången att göra äppelcidervinäger, det är spännande. Sedan 4 dagar står två burkar med äppelmust på bänken, vi får se hur det går och om jag lyckas.

 

 

 

Så mycket svamp ser det inte ut att bli detta år. Det känns lite tråkigt men efter den torra sommaren är det kanske inte så konstigt. Senaste skogsturen gav dock en hel del tranbär som nu är sparat på burk. Det är endast vatten och tranbär i burkarna och tack vare tranbärets eget "konserveringsmedel" så ska de klara sig med den enkla förvaringen. Det ska bli spännande att se om det fungerar. Jag vet inte riktigt hur jag ska använda tranbären ännu men det kommer jag säkert på allteftersom.

 

För snart två veckor sedan hade vi den stora glädjen att hämta lilla Märta som är en alldeles vanlig liten katt, fast ovanligt söt och mysig... Det är gott att återigen ha en katt i huset, då är det "som det ska vara".

 

 

Tyvärr är inte livet på landet enbart glädje, förra veckan dog vår älskade kanin Quees. Hon var den enda jag hade kvar från tiden med kaninavel och jag hade hoppats på att kunna ta ett par kullar till på henne framöver eftersom hon hade ett underbart sätt och de ungar hon fått har också blivit helt fantastiska. På försommaren parade jag henne men det blev inga ungar och efter det började hon bli dålig. Sedan har det gått upp och ner med hennes mående hela sommaren och förra fredagen dog hon. Jag varken kunde eller ville obducera henne utan lät henne få vila i frid såsom hon somnade in. Kanske kommer jag en dag att ångra att jag inte försökte förstå vad som var fel genom att kolla inuti henne men känslorna tog över och så får det vara.

 

Hösten går snabbt och vi är, vare sig vi vill eller inte, snabbt på väg mot vinter. Det känns bra att ha djurens förråd påfyllda med hö och halm som förhoppningsvis ska räcka hela vintern. Jag hittade en annons på blocket med hö och halm till salu (till bra pris) och for iväg för att köpa. Väl framme hos bonden visade det sig att både höet och halmen var från ekologisk odling. Det kändes riktigt bra!

 

Avslutningsvis blir det en bild på vårt ljuvliga "tonårsmonster" som också gillar höst och skogsturer men som inte är lika road av mattes samla- och ta tillvaraiver...

 

12 okt 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)