Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

"Årsbokslut"

Morgonen är tyst och lugn, jag tar vid där nattens arbete slutade. Det är snart dags att skicka in genbanksrapporten för Gotlandskaninerna så i natt satt jag och kollade igenom alla papper som rör genbanken. När alla de papprena var i ordning tog jag tag i nästa pärm som innehåller information om alla mina andra kaniner. Varje år har jag en ambition om att väga ungar för att ha lite material att jämföra kommande kullar med men när vardagen rusar på blir det inte så mycket skrivet. Jag är dock tacksam för de små anteckningar jag gjort under året för då går det iallafall att få en överblick hur kaninåret sett ut.

2014 har varit ett dyrt kaninår... Jag har lagt ner drygt 10 000 kr på kaninbursbyggen under sommaren och hösten. En liten del av den summan är verktyg (ca 1000 kr) men den största posten är skruv och vinklar. Om jag inte fått virke levererat från min far så hade virket varit den största posten för det är dyrt att åka till brädgården. Jag har också fått en hel del fasadfärg i felbruten nyans av en vän, det har sparat mig några tusenlappar och det är jag mycket tacksam över. Antalet timmar jag lagt ner hade varit roligt att dokumentera men det är åtskilliga timmar i sol, blåst och regn som jag stått där ute och sågat och skruvat. Trots alla pengar och all tid det kostat med burbyggena är jag så glad för att jag har kaninerna och för det jobb jag kan göra själv. Jag har i och med burbyggena erövrat en vetskap om min egen kompetens och att jag kan göra mycket mer än jag trodde. Det är värt väldigt mycket!

 

Det har både flyttat in, flyttat ut och fötts ett antal kaniner under året.

Jag har fått 6 kullar i år (antal ungar i kullen inom parentes): 1 New Zealand (9), 1 New Zealand Red (9), 1 Rex (7), 2 Gotlandskanin (9+7) och 1 New Zealand Red+Gotlandskanin (5). I dessa kullar har det fötts 46 ungar varav 34 överlevande vid 6 veckor. Att dödstalet bland ungarna är så högt beror både på att jag fick ungar tagna av råttor och att en förstföderska hade en svår födsel så några ungar skadades och dog i samband med födseln.

Jag har sålt 3 vuxna Gotlandskaniner, 1 vuxen Gotland+New Zealand Red, 5 Gotlandsungar, 1 New Zealand, 4 New Zealand Red, 4 Rexar, bytt bort 2 New Zealand Red+Gotlandskaninungar och så har jag haft en kanin uthyrd över sommaren.

Och så var det inköpen av avelsdjur, 9 st det här året: 4 Rexar - Tösen, JumJum, Quees och Nevada, 2 Gotlandskaniner - Nalle och Majken, 1 Belgisk Jätte - Harriet, 1 Fransk Vädur - Polly och 1 Fransk Vädur/Belgisk Jätte - Monet. Jag hade inte tänkt att utöka så mycket men det bara blev så... Dessutom har jag sparat 2 Rexar och 2 New Zealand Red ur årets kullar. Detta för att göra s.k. inavelsparningar för att kontrollera att de kaniner jag har inte bär på genetiska fel. Kaniner är inte särskilt känsliga för inavel så det blir inte fel på ungarna för att man parar syskon eller förälder + unge, däremot kan man få fram om kaninerna bär på ärftliga genetiska defekter. Det känns angeläget att kontrollera så att jag vet att jag inte säljer djur med defekter som kan komma fram i senare generationer.

Det var kaninerna i siffror vilket egentligen är den lilla delen av kaninägandet. Den stora behållningen är det som kaninerna och arbetet med dem ger mig. Jag känner att "jag jordar" när jag håller på med djuren. För det mesta är allt lika härligt att hålla på med; gosa, städa, bygga, planera, marknadsföring och försäljning, inköp o.s.v. Året har dock känts lite stressigt och jag har inte alltid hunnit med allt jag vill med djuren men det vardagliga arbetet måste ju bara rulla på och även när det tar emot att gå ut på kvällen och ge mat och vatten så vet jag att när jag väl är ute hos djuren så tycker jag om det och mår så bra. Att gå omkring bland kaninerna och fixa är verkligen en antistressfaktor och det behöver jag mitt i den intensiva vardagen med jobb och ensam med två småtroll och en tonåring.

Några bilder som illustrar det som gör det värt att ha djuren även om det innebär en hel del arbete...

 

Tack till alla er som läser min blogg och följer vad som händer i vår kaninvardag!

Gott Nytt 2015!

31 dec 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)