Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Att ha komposten i köket

Det är så häftigt! Vi har vår kökskompost under diskbänken och det luktar inte illa. Det blev lite trångt i sopskåpet när vi skulle få plats med en stor komposthink och en hink med bokashiströ men det fungerar och då är det helt ok tycker jag.

Nu har vi komposterat med bokashi i drygt en och en halv månad. På den tiden har vi fyllt två hinkar med matavfall och växtmaterial. När jag tänker efter så låter det mycket med tanke på att hönsen äter en del av våra matrester. Det vi har mest av i komposten är dock skal från frukt och grönsaker och då blir det kanske såhär mycket (dessutom ser vi numera till att i möjligaste mån bära hem vårt matavfall istället för att kasta det i närmaste papperskorg/soptunna eftersom det här hemma kommer att bli härlig, näringsrik jord).

De fyllda hinkarna står i ett hörn i hallen och efterfermenterar. Den första hinkens innehåll är egentligen klart för nästa moment - att bli jord. En kan göra "jordfabrik" inomhus genom att blanda bokashikomposten med vanlig trädgårdsjord och låta det stå i rumstemperatur några veckor. För min del tog det lite stopp vid det här momentet eftersom jag innan det blev tjäle i jorden inte visste att jag skulle ha behov av trädgårdsjord mitt i vintern. Jag tror dock att jag kan skrapa ihop tillräckligt med jord från krukor utomhus (och inomhus) samt kanske skrapa lite på ytan utomhus nu när det blivit mildare. Sedan gör jag nog ett försök med "jordfabrik" ute på verandan, det kommer att ta längre tid för kompostmaterialet att bli till jord eftersom det inte är så varmt ute men det blir klart i sinom tid. Jag skulle gärna försöka inomhus men jag vet inte var jag ska ställa min jordfabrikstunna så nu blir det nog ett utomhusförsök första gången.

Det finns fina bokashihinkar att köpa, de är mycket snyggare än mina hemmabyggen med delar från Jula och Biltema. Jag tror att mina hinkar fungerar lika bra som "finhinkarna", den stora fördelen med dessa är att de kostar en bråkdel av vad "finhinkarna" kostar. Har en också, som jag, en händig och hjälpsam kollega som borrar hålen i hinkarna så går det väldigt smidigt att fixa.

Jag gjorde mina hinkar såhär:

När min kollega borrat hål i hinken så att tappkranen kunde monteras (vad den behövs för återkommer jag strax till) lade jag en smutsavskiljare i botten på hinken.

Smutsavskiljaren (från Biltema) är anpassad till en 10-litershink men fungerar ändå bra i bokashihinken som är 12 liter. För att inte avfallet ska ramla ner under smutsavskiljaren har jag lagt lite tidningspapper över den innan jag lägger i det första avfallet. I mina två färsta hinkar har det fungerat bra.

Sedan är det bara att fylla på med matavfall och bokashiströ. Jag tycker att locken på mina hinkar är lite tröga/svåra att öppna och stänga så jag har valt att ha en liten komposthink på diskbänken som vi slänger allt överblivet i och sedan tömmer jag den i bokashihinken varje kväll. Om en sådan här sak ska fungera hemma hos oss får det inte bli alltför krångligt för då kommer jag inte att orka hålla på. Lösningen med den lilla komposthinken tycker jag fungerar bra, det blir inte en massa extra jobb.

Det som är lite extrajobb med bokashin är att en bör finfördela avfallet innan det hamnar i bokashihinken. Med tidigare komposter har jag varit ganska slarvig och slängt ett skruttigt äpple eller en möglig apelsin precis som de är. Om en gör så i bokashin kommer det att ta längre tid för avfallet att brytas ned och det ökar risken för otrevliga odörer. För att göra detta så enkelt som möjligt så har jag lagt en sax ovanpå hinken på bänken - då går det enkelt att klippa t.ex. bananskalet innan en slänger i det i hinken.

När en lägger ner avfallet i "storhinken" ska en pressa ihop det så mycket som möjligt för att det inte ska bli för stora luftfickor i hinken. Därefter strör en bokshiströ (fermenterat vetekli) över och stänger hinken ordentligt då det är viktigt att det blir lufttätt. Efter ett tag kommer det att rinna ner lakvatten under smutsavskiljaren. Detta behöver en tömma då och då - därför behövs tappkranen. Lakvattnet är koncentrerad näring och det går bra att vattna (gödsla) både trädgårdsland och krukväxter med det. Lakvattnet ska spädas ut rejält och till 1 liter vatten använder en 1-5 droppar. Hittills har inte lakvattnet luktat illa, det luktar lite starkt syrligt inte konstigare än så.

Att kompostera med bokashi har fått mig att tänka till lite omkring vårt köksavfall. Det blir annorlunda på något sätt när en finfördelar allt och när en pressar avfallet i storhinken. Jag har fått kontakt med mitt avfall och det är postivt. Förut har jag nog mer tänkt på innehållet i komposthinken, ja vårt avfall i stort, som något äckligt men när en plötsligt måste hantera det tänker jag mer på hur vi kastar olika saker och det känns ganska naturligt att det finns där samtidigt som jag börjat tänka mer omkring att minimera vårt avfall för miljöns skull.

17 feb 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)