Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Babyboomen fortsätter.

Igår var det dag 21 i kläckaren, en dag vi med spänning väntat på. Under förmiddagen noterade jag det första hålslaget vilket innebar att jag resten av dagen passerade kläckaren ofta för att spana utan att öppna. Det blev ytterligare två hålslag under dagen men inte en enda kyckling. När jag gick och lade mig var jag övertygad om att när jag vaknade nästa morgon skulle det vara minst tre kycklingar i kläckaren.

klackning-i-klackaren-006.jpg

I morse var tre ägg lite halvspruckna men inga kycklingar. Morgonen gick och jag hade svårt att hålla fingrarna i styr och inte vara där och "hjälpa till". Om man hjälper kycklingen att öppna ägget finns stor risk att kycklingen dör. Detta för att det inte är säkert att gulesäcken är helt indragen i magen och att navelsträngen kanske fortfarande pumpar och blodcirkulationen i ägget inte har upphört.

klackning-i-klackaren-007.jpg

Under förmiddagen kläcktes de tre första äggen med hålslag så vi har nu tre dunbollar i köket. Småttisarna bor i en låda med värmelampa över placerad bakom "galler" (så att de inte ska riskera att bli kattmat) . I kläckaren har vi minst ett hålslag till men jag hoppas på många fler, det var 13 ägg med liv i härom dagen i kläckaren men jag tror inte att alla lever. Kläckaren jag lånat är en väldigt enkel modell och det blev jättesvårt att hålla en jämn temperatur när vi ökade luftfuktigheten inför kläckningen så jag är rädd att några kycklingar inte överlevt det och jag hoppas att de andra inte blivit skadade av det.

klackning-i-klackaren-010.jpg

klackning-i-klackaren-011.jpg

 

Lite kycklingfakta:

Fosterutveckling

38 timmar - Hjärtat har utvecklats så att dess pulserande rörelser kan iakttas.

3:e dygnet – Början till vingarnas och benens utveckling.

4:e dygnet – Gulan är genomträngd av små röda blodkärl. Dessa kärl hämtar näring från gulan till fostret.

6-7:e dygnet – Vingar och ben börjar utvecklas och munöppningen börjar formas till en näbb.

8:e dygnet - Fjäderanlagen syns tydligt.

9:e dygnet – Fågelns konturer börjar ta form.

13:e dygnet – Fjäderpapiller över hela kroppen, hornfjäll och klor på fötterna har börjat utvecklas.

15:e dygnet – Skelettet är färdigutvecklat och näbben har fått en hård spets; äggtanden.

19:e dygnet – Kycklingen har nu förbrukat det mesta av gulans näring (gulesäcken) och den dras nu in i bukhålan.

21:a dygnet – Kycklingen petar hål på skalhinnan för att nå luftblåsan. I detta stadium börjar kycklingen andas med lungorna. Den fyller lungorna med luft för att att bli stark nog att knäcka skalet med hjälp av äggtanden.

Den mest kritiska perioden av ruvningen är mellan 18:e och 21:dygnet. Gulesäcken skall dras in ordentligt, kycklingen ska få hål på skalhinnan för att komma åt luftblåsan, den måste dessutom vara tillräckligt stark för att bräcka skalet. Ligger den då fel i ägget kan den inte komma åt luftblåsan. Luftfuktigheten är därför A och O de sista två-tre dagarna. Är luften för torr kan kycklingen torka fast i skalhinnan. Om luftfuktigheten varit för hög kan kycklingen drunkna och i luftblåsan kan det finnas för lite luft då luftblåsan är för liten.

Vad händer efter kläckningen?

De första två dygnen lever kycklingen på den näring som finns i gulesäcken, vilket gör att den kan invänta de senare kläckta syskonen innan mor och barn ger sig av och börjar söka föda. Det brukar ta mellan 1-3 dagar, innan alla ägg är kläckta. Höns är borymmare vilket betyder att ungarna lämnar boet när de är kläckta. Från och med då är det hönan själv som är kycklingarnas bo, värmekälla och trygghet.

Om kycklingarna inte ruvas av en höna måste de ha en värmelampa de första veckorna, som de första dagarna ger 35-40 grader rakt under. En kyckling är mycket känslig för kyla, särskilt på ryggen. Lungorna ligger ytligt och kycklingen kan drabbas av lunginflammation om yttertemperaturen är för låg. När man arrangerar någon form av värmekälla ska värmen komma uppifrån, precis som från hönan. Den första veckan ska kycklingen ha 35-40 grader. Temperaturen sänks sedan med 2 grader/vecka tills kycklingarna är runt 4 veckor. Sedan är temperaturen runt 18-20 grader lämpligt fram tills de kan hålla sin värme själva, vid ungefär 8 veckor.

 

 

11 sep 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)