Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Bara kaniner, kaniner, kaniner.

När det stod klart att vi skulle behöva flytta fick jag fatta det tråkiga beslutet att sälja hönsen. Det kändes ganska tungt då jag var fäst vid hönsen och satsat mycket på dem. Jag letade ett tag för att hitta Ölandshöns  i genbank och vi byggde ett litet hönshus. Förra våren kom hönsen till oss; hönorna från Vilhelmina och tupparna från Södertälje. Nu har hela flocken flyttat vidare till Jönköpingstrakten. Vi bor idag i en lägenhet på landet så att ta med hönsen var inte möjligt men jag längtar redan efter höns igen för det är så mysigt att ha dem sprättande i trädgården och de producerar så goda ägg.

Jag har haft ambitionen att skriva om djuren som jag trodde skulle bli fler (inte färre) samt om odling, skapande och matlagning/bakning. Odlandet kommer troligen att ligga nere nästan helt den här säsongen om jag inte kommer igång med "trädgård i krukor" då vi inte har odlingsmöjligheter vid vårt nuvarande boende. Ibland känns det som ett stort kliv tillbaka, jag som vill bli alltmer självhushållande. Jag försöker dock se postivt på begränsningen och ladda för kommande odlingssäsonger. Under hösten och vintern har vi varit ganska trötta så skapandet har det inte blivit så mycket av sedan jul och så kom flytten mitt i alltihop. Jag hoppas att vi ska komma igång med nya fräscha idéer nu när våren är här. Matlagandet då? Mycket har gått i "gamla hjulspår" och lite har vi suttit fast i korv- och köttfärsträsket ett tag. Idéer och uppslag till god mat och smaskiga bakverk finns men det har inte blivit så mycket av det på ett tag. Vi börjar dock hitta golvet i vår lägenhet i takt med att kartong efter kartong packas upp och när vi "hittat hem" så ska här lagas mat och bakas!

Tills vidare kommer bloggen mest att handla om kaninerna som vi har med oss trots att det inte blev så smidigt. Jag tycker att jag har så mysiga kaniner och så fina avelsdjur som jag inte kan göra mig av med. Årets kullplanering som jag gjorde i januari/februari har dock förändrats en del fram till nu. Jag har sålt tre kaniner; Madicken, Ylva-Li och ObiWan (Haren) det innebär att två av de honor jag räknat med att avla på har flyttat (och det var ganska bra för jag behöver lite mer utrymme för kullarna som kommit och som kommer att komma). När jag gjorde årsplaneringen tänkte jag att ungdjuren skulle få vara i stora hägn men det fungerar inte här så nu får jag tänka nytt igen.

Kvar i kaningården finns Gotlandskaninerna Tyra, Xanthe, Laban och Basilika. Tyra har just nu en kull på 6 ungar som ObiWan är pappa till. Xanthe är parad med Laban så förhoppningsvis blir det ungar om tre veckor. Godis (NZR) har en kull ungar som blir 8 veckor nu i dagarna. Tyvärr är det bara 3 ungar kvar av de 9 som föddes i slutet av januari. Tre ungar låg utanför boet och hade frusit ihjäl, tre ungar försvann en efter en och jag misstänker att det var råttor som tog dem. Pappa till dessa små godingar är Choklad (NZ) som flyttade hemifrån i mitten av februari. Vår andra NZR-kanin Knäck är 8 månader och har fått göra sin första parning med blandishonan Pralin (NZR+Gotland). Jag vet inte om Knäck är för ung så vi får se om det blir några ungar, de kommer om drygt 3 veckor i så fall. Rexhonan Lilla Tösen får växa till sig ytterligare någon månad innan Rexhanen JumJum får träffa henne. Tösen är nu omkring 6 månader och JumJum är bara 4 månader.

Jag har länge tänkt att försöka ta lite fina bilder på alla söta kaninungar men jag får inte riktigt tid till det. Ibland räcker tiden bara till alla vardagliga måsten... och till att njuta av dagarn som blir längre och längre och värmen som återvänder.

21 mar 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)