Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Burar, burar, burar... och aldrig räcker de iallafall.

I somras byggde vi 10 kaninburar. De är i två olika storlekar; höga och låga. De låga konstruerades efter att vi gjort de höga för att spara material och för att 120 cm höga burar kändes onödigt då kaninerna inte har någon nytta av den höga höjden. Såhär i efterhand finns det många saker jag skulle vilja ändra på men nu får jag hålla till godo med burarna som fungerar bra men inte är "bäst i världen".

Två av tre av de låga burarna. De är på många sätt bra men taken är väldigt tunga och man öppnar till utedelen genom att lyfta taket.

 

Den höga burmodellen är min favorit (jag har dock inte fått på plåttak på dem ännu). Det är lätt att städa utedelen eftersom taket går att lyfta så att man kan gå rak där inne. Från början var tanken betesburar och det fungerar de som - om man har någonstans att flytta runt dem...

 

Eftersom det är hjul på kaninhusen så är burarna ganska lätta att flytta trots sin storlek och tyngd.

 

Det kommer nog att se väldigt fint ut när alla burarna fått plåttak... men det är svårt att få tiden och energin att räcka till så det får bli en sak i taget.

Just nu har vi en ledig bur men dit kommer snart ett gäng små Gotlandshonor att flytta. Sedan är det fullt igen i 11 burar... Just nu har vi två vuxna NZR, två vuxna Rex, fyra vuxna Gotlandskaniner samt två NZ-ungar som är 14 veckor (hanar), 4 som är 12 veckor Gotlandsungar (2 honor och 2 hanar) och 7 små Gotlandsungar som är drygt 2 veckor.

På tisdag nästa vecka (6 maj) kommer det troligen att födas ett gäng NZR-ungar, Godis har en stor rund "bebismage". Förra gången fick hon 9 ungar så det blir spännande att se hur många det blir denna gång. Om drygt 2 veckor hoppas vi på vår första Rex-kull där Lilla Tösen är mamma och JumJum är pappa. Det ska bli spännande med Rexbebisar, jag har aldrig sett några sådana förut.

Eftersom vi har så få kaniner (ehhh...) så skulle jag vilja ha några till. Det skulle vara spännande med en Belgisk jätte, jag hade en hona på gång för ett par veckor sedan men sansade mig till slut eftersom jag insåg att det kommer att bli fullständig burkris framåt slutet av sommaren. I framtidsplanen finns kaninbursbyggen, jag tror att det skulle kännas smidigt att ha fackburar över vintern (allra smidigast är att ha kaninerna i en bod eller ladugård men det har jag ingen så då får jag försöka hitta bra andra lösningar). Jag har sett snygga burar byggda av pallkragar så det ska jag försöka ge mig på när tid (och pengar) finns.

 

1 maj 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)