Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Coq au vin eller elaka tuppar smakar gott.

tuppgryta-012.jpg

Igår kokade jag Coq au vin på våra båda tuppar, grytan fick "vila" i kylskåpet över natten och idag gjorde jag klart den. Vi kunde glatt konstatera att elaka tuppar smakar gott tillsammans med rött vin, lök och kryddor. Jag serverade grytan till ris och en god sallad.

Såhär gjorde jag min variant av Coq au vin:

2 tuppar

2 gula lökar

5 små morötter

1 purjolök

350 g rimmat fläsk

12 dl rött vin

5 dl vatten + kycklingfond

3 msk tomatpuré

4 lagerblad

1 tsk svartpeppar

5-8 grovkrossade rosépepparkorn

2 tsk timjan

1 tsk rosmarin

4 vitlöksklyftor

skal från ½ citron

10 persiljestjälkar

20 charlottenlökar

300 g champinjoner eller rejält med torkade soppar

lite vetemjöl utrört i vatten

1 dl grädde

ev. salt

smör

Dela tupparna i ca 6-8 bitar och bryn i smör. Strimla fläsket och knaperstek det, lägg åt sidan. Hacka löken, strimla purjolöken och gör stavar av morötterna. Stek grönsakerna i fläskflottet.

Lägg tuppbitarna och grönsakerna i en stor gryta. Häll på vinet, tomatpurén och vatten + buljong samt alla kryddorna. Skala vitlökarna och lägg i. Koka 60-80 minuter.

Stek charlottenlöken tillsammans med champinjonerna (om du använder torkade soppar är det bara att lägga i dem i grytan som de är)

Lägg i fläskbitarna, charlottenlöken och svampen. Låt koka ytterligare 60 min.

Låt grytan vila svalt över natten.

Börja med att plocka ur tuppbitarna och rensa bort köttet från benen. Lägg sedan tillbaka köttet i grytan och låt det koka 30 min. Red sedan av med mjöl utrört i vatten och smaka av med grädde och ev. salt.

 

Servera till ris eller kokt potatis och med en god sallad (t.ex. isbergssallad, körsbärstomater, rädisor, sockerärter, gurka och dressing med olja, citron och örtsalt).

27 aug 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)