Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Crazy rabbit-lady...?

Jag får många kommentarer om mina kaniner, både positiva och negativa. Jag blir också "knäppförklarad" emellanåt och det är nog så att det stämmer lite. Det är 3½ år sedan vi köpte våra första 4 kaniner, sedan dess har kaningården växt en del. Jag har världens sämsta karaktär när det gäller fina kaniner, så är det. Jag har nyligen varit i en period då jag funderat mycket på hur jag ska göra med mina kaniner. Jag har tänkt att jag kanske ska lägga ner kanineriet och sälja alla djuren, det skulle bespara mig både arbete och lite andra problem. Det svåra är att jag vill inte sluta med djuren. Eftersom kaninerna är de enda djuren vi har nu blir de en symbol för drömmen om att leva mer självhushållande plus att jag tycker att det är så roligt med dem. När jag är trött och sliten funderar jag ofta på om det är värt allt jobb och de problem det skapar med min envisa dröm. Utan självhushållarambitioner skulle vi kunna flytta vart som helst, men det är ju inte det jag vill. Ibland drömmer jag om att bo i en lägenhet och bara ha den att sköta men när jag tänker efter tror jag att jag skulle bli enormt rastlös. Att ha djuren är ett sätt att leva som jag trivs med och som får mig att må bra.

Härom dagen läste jag en fråga på ett kaninforum: Vad gör kaninerna för dig? Tjejen som ställde frågan berättade om vad hennes kaniner betytt för henne, hur kaninerna ger hopp i en tung vardag och får henne att må bra trots många tuffa erfarenheter under uppväxten. Många andra berättade sina berättelser om liv som varit svåra och tuffa och hur djuren gett dem anledning att orka varje dag. Ytterligare andra berättade om den glädje djuren ger varje dag trots att det är en del jobb med dem. Jag funderade på vad kaninerna betyder för mig och varför jag håller på med dem. Detta är vad kaninerna betyder för mig och min vardag: För mig är kaninerna rekreation, all stress rinner av mig när jag håller på med dem. Ibland skapar de stress också med allt som behöver fixas men när jag väl är där ute hos dem och fixar så "jordar jag" och mår toppenbra. Mitt stora bygga kaninburar-projekt har också gjort att jag växt i tron på min egen kompetens och jag känner mig som Lotta på Bråkmakargatan; "Jag kan allting". Det känns bra att sätta ord på det som för mig "bara är" och som så många människor inte förstår. Det kändes lite skönt att läsa att det finns fler tokiga kaninmänniskor som fullt ut förstår varför man har kaniner och varför det är värt allt jobbet. En av de sköna kommentarerna kom från en kvinna i min ålder som skrev: Det är avkopplande med kaninerna, för de kräver inget av mig, och därför är det roligt att fixa så de har det bra. De blir så nöjda och glada för så lite, och käftar inte emot,och bryr sig inte om vilket humör jag är på. Bara de får mat är allt gott och väl, och det duger finfint med samma mat varje dag. Mycket mer tacksamma än familjen.

Om jag räknat rätt så har vi fått 51 kaninungar under de här åren och 24 ungkaniner/vuxna kaniner har flyttat in och ut. Igår hade jag 18 kaniner, idag 19. Jag har varit i Horn och hämtat en Fransk Vädur vid namn Mulle, han är havanafärgad och ska bli partner till vår fina Polly. Egentligen skulle jag i dagarna ha sålt två vuxna kaniner men köparen ångrade sig. Så planen som från början var två kaniner ut och en in sprack. Nu för jag börja om med att försöka sälja de djur som jag inte ska ha i avel, kanske har jag en spekulant på en av kaninerna jag har till salu och det känns bra. Nu hoppas jag på att det ska bli lite ungar framöver, jag längtar efter babyboom i kaningården och jag har redan fått förfrågningar från människor som vill köpa ungar från årets kullar.

Jag svajar lite hit och dit kring huruvida jag ska fortsätta med många kaniner men det landar nog på fortsätta då det ger mig avkoppling, jag "jordar" och glömmer vardagsstressen, jag träffar nya spännande människor och jag lär mig väldigt mycket hela tiden plus att det ger oss möjlighet att äta bra, närproducerat och klimatsmart kött.

 

 

21 feb 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)