Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Det är så spännande!

En dag i somras satte en arbetskamrat griller i huvudet på mig när hon erbjöd mig att låna hennes äggkläckningsapparat. Det väckte mina funderingar på ytterligare hönsflockar, jag vill ju ha en flock grönsvärpande Isbar och en flock Maraner som värper mörkbruna ägg. Vaktlar drömmer jag ju också om. Det är ju "bara" det där med var de ska bo... Att kläcka fram kycklingar från våra Ölandshönstänkte jag inte var möjligt då det kring lantrashöns i genbank finns restriktioner kring att använda äggkläckningsapparat då det är mest önskvärt att kycklingar ruvas fram naturligt.

När tuppeländet började "löpa amok" och rymma samt jaga barnen kom jag på att det kanske skulle kunna vara ok att kläcka fram ett gäng kycklingar med hjälp av maskinen. Jag kontaktade genbanksansvarige och presenterade mina planer kring den elaka tuppen och eventuellt nya kycklingar. Med tanke på att Ölandshönsen fortfaranade är så få och är en hotad ras så fick jag ett ok från genbanksansvarige. Äggsamlandet påbörjades direkt och snart hade jag 14 fina ägg att lägga i kläckaren som jag fått låna. Tisdagen den 20 augusti startade jag kläckaren, ett lite pirrigt och mycket spännande projekt.

klackare-001.jpg

Nu står den kycklinggula apparaten i vårt kök och vi vänder äggen morgon och kväll och runt den 10 september hoppas vi på att få ett helt gäng med små dunbollar.

klackare-002.jpg

Det ska också bli mycket intressant att följa både de små tuppar vi har nu och de som kommer i nästa kycklingomgång. Eftersom vår tidigare tupp uppvisade ett otrevligt beteende så kommer jag att vara tuff på urvalet med kommande tuppar för att förhoppningsvis kunna sålla bort det aggresiva beteende som finns i släkten. Jag vet att det är en och annan tupp från det släktet som blivit aggresiva men det är långt ifrån alla som haft det beteendet och därför tror jag att det är möjligt att fortsätta "använda vår stortupps gener".

Väntans tider är inledda och vi ser med spänning fram emot vad som finns i de 14 äggen :-).


 

23 aug 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)