Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Det går framåt med kaninburarna!

Ibland får jag jobba hårt för att klara av att skynda långsamt, det ligger liksom inte i min personlighet att vara långsam. Jag vill ofta att, framför allt, byggprojekt ska går fort så att jag får se resultatet. Kaninburarna är ett av projekten som gått långsamt, vilket jag på många sätt är glad för då vi gjort förändringar och förbättringar under tiden vi arbetat med dem. Å andra sidan trodde jag i min (tids)optimism att burarna skulle varit klara för länge sedan. Vissa av förbättringarna har blivit/kommer att bli ganska kostsamma men vi tror att det är värt det; kaninerna kommer att få det bra och det blir lätt att sköta dem. Det som styrt våra tankar kring kaninburarna har varit bra funktion (= lätt att rengöra och att flytta), att kaninerna ska ha det bra och ha lite yta att röra sig på, minsta möjliga materialspill vid tillverkningen och att de ska fina ut.

Ola har konstruerat och snickrat, jag har målat och tillsammans har vi monterat burarna. Det blir nog 4 steg för att få burarna klara; först uteburdelen, sedan bolådor/hus, efter det tak över utedelen och sist bottennät. Igår fick första buren huset monterat, ikväll kommer ett hus till att sättas på plats. Fortsätter vi såhär är vi snart rustade för vinter vad gäller kaninburarna, det känns bra. Uteburarna är till största delen byggd av 2"*2", ramen i botten är lite kraftigare (och tryckimpregnerad), de har putsnät runtom, allt trä är grundmålat i ändarna och sedan rödfärgat i sin helhet och snart kommer utedelen att få plåttak. I botten har vi tänkt att ha någon typ av stängselnät som har lite större rutor så att kaninerna kan beta gräs och gräva (ännu så länge har vi bara lagt nät i ytterkanterna då vissa av våra kaniner är synnerligen grävglada).

Burarna är 180*120 cm, höjden på de första vi byggt är 110 cm men de kommande burarna kommer att bli betydligt lägre då höjden inte är så viktig för kaninerna så länge de inte är för låga. Bolådorna/husen är byggda i OSB och målade (för att förhoppningsvis hålla längre). De är 60 cm breda, 54 cm djupa och 45cm höga i framkant. Under har vi satt hjul så att man enkelt ska kunna flytta hela stora buren ensam. På bolådans tak har vi lagt takpapp som vi eventuellt kommer att byta mot ett tåligare alternativ om det visar sig att det inte fungerar. Fram till dess att taken är klara surrar vi fast kompostgaller som tak, det fungerar bra att lägga byggplast på dem så att det blir skyddat för regn även i utedelen.

kaninburarna-001.jpg Här går det bokstavligen framåt.

kaninburarna-007.jpg Mellan uteburen och huset ska vi sätta en plåt så att det inte ska läcka in vatten, just nu är där en remsa byggplast istället.

kaninburarna-006.jpg Framsidan av huset behöver målas men sedan är det nog ganska klart.

 

16 aug 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)