Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

En riktigt spännande boktitel

"Jag lämnar ekorrhjulet - ett liv utan lönearbete" av Åsa Axelsson, 2019.

 

Det finns så mycket i denna boktitel som tilltalar mig. Jag har funderat mycket omkring heltidsnorm och omkring stress och jäkt som en "omiljövänlighetsfaktor" - omiljövänlighetsfaktor både för klimatet, vår hälsa och vår sociala miljö.

Jag började läsa, gjorde avbrott för matlagning och nattning, fortsatte läsa till dess boken var slut. Den är inte lång och den är lättsam att läsa men väcker så många tankar.

Det är intressant att följa en människas (och delvis en familjs) tankar och upplevelser av vad som händer inom henne och runtomkring henne när hon hoppar av det ekorrhjul som vi kallar vardag. Hjulet som vi många gånger tror är en förutsättning för att livet och vardagen ska fungera. Vad händer när en hoppar av ekorrhjulet och bryter heltidsnormer, konsumtionsnormer, livsstilsnormer?

Jag tror att boken kan vara inspirerande för många. Inspiration till att våga tänka annorlunda, våga tänka helhet och välmående, våga bryta normer. Hos mig väckte boken många tankar om vad jag skulle kunna göra annorlunda, vad jag skulle kunna förändra för att skapa en mer livsvänlig vardag. Mycket av det Åsa skriver om som stora förändringar i deras familjs vardag är sådant som jag redan skalat bort (eller lagt till) i vår vardag för att få mer tid tillsammans, för att leva lite mer miljövänligt och inte minst av ekonomiska skäl.

Tid. Detta lilla ord med så oändligt stor innebörd. Tid är det viktigaste vi har och helt krasst vet vi ju aldrig hur mycket tid vi har. För mig blir det så viktigt att ta vara på den på bästa sätt utifrån rådande förutsättningar här och nu. Livet pågår här och nu och det är vad vi har att förhålla oss till. Jag tror inte att jag, när livet närmar sig slutet, kommer att vara ledsen över att vi inte reste på allsköns solsemestrar eller åkte omkring i den finaste/bästa bilen. Jag tror inte att vuxna barn kommer att säga "Tack mamma för att vårt hem såg ut som ett inredningsmagasin och för att du alltid städade så fint". Jag tror att närvaro och härvaro betyder mer än alla resor och saker, för hur eller hur är vi synnerligen priviligierade och bor i ett av världens rikaste länder och har allt vi behöver och mer därtill.

Tid. Tid att orka. När vi stressar omkring mellan alla "måsten" är det svårt att hinna med och orka tänka hållbart, miljövänligt och klimatsmart. Vi måste skjutsa barnen hit och dit för att allt ska hinnas med, vi köper fler prylar som vi tror sparar tid i vardagspusslet, vi hinner inte laga och lappa det vi har, vi hinner inte laga mat från grunden utan köper halvfabrikat i onödiga förpackningar osv. Vi köper oss tid för pengar som vi måste jobba mer för att ha råd med, pengar som vi kanske skulle kunna spara om vi använde vår tid annorlunda. Vinsten att arbeta mindre och hinna med mer handlar inte bara om pengar, det handlar om hälsa och mående också.

"Jag lämnar ekorrhjulet - ett liv utan lönearbete": Läs den och  inspireras!

5 feb 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)