Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Ett år med Uppforskat

Ett år med Uppforskat - ett år som bjudit på många spännande möten och samtal, kreativitet, utmaningar och glädje. Det har också blivit ett år då jag fördjupat både mitt intresse för och min kunskap om miljö-och klimatfrågor.

 

 

Uppforskat föddes ur drömmen om att få vara kreativ och samtidigt göra något för miljön. Tanken med de produkter jag gör är att de ska vara långsiktigt och miljömässigt hållbara, plastfria och återanvändbara samt ha en funktion i vardagen.

 

Det är också så att textilindustrin är en miljömässigt (och etiskt) väldigt smutsig industri samtidigt som vi överkonsumerar textilier både i kläder och inredning. Snabbt växlande trender får oss att skapa behov av att köpa nytt och konsumera mera. För att göra en liten insats för miljön har jag valt att sy nytt av gammalt och återbruka textilier. Second handbutiker och loppis svämmar över av t.ex. gardiner som inte längre ”är rätt” och det är där jag hittar många av de tyger jag syr av. Det tar förvisso lite mera tid både att leta tyger på second hand och sy nytt av gammalt jämfört med att köpa nya tyger i specialbutiker eller på nätet. Om jag skulle sy av nyproducerade tyger skulle jag välja eko- och fairtradeproducerade textilier av etiska och miljömässiga skäl. Tyvärr skulle mina produkter då bli väldigt dyra eftersom den typen av tyger kostar en hel del OCH även om produktionsprocesserna är bättre än i ”konventionell produktion” så innebär nyproduktionen en omfattande belastning på miljön. Förutom att begagnat är betydligt mycket mera klimatsmart än nyproducerat så tycker jag att det är en rolig utmaning att hitta fina tyger av bra kvalitet på second hand.

 

Jag upplever att ju mer jag fördjupar mig i miljö- och klimatfrågor desto svårare blir det att inte tänka efter före. Vänner omkring mig tycker att jag krånglar till vardagen med att tänka ”för mycket miljö” men jag tänker att jag på ett sätt förenklar vardagen, förenklar genom att konsumera mindre. Visst kräver medvetna val att jag ”tänker ett varv till” kring konsumtion och visst tar sopsortering lite längre tid än att kasta allt i brännbartpåsen men jag tänker att ”många bäckar små blir till slut en stor å” och då gör mina små vardagsval skillnad.

Mina funderingar kring vardagen och livet har kommit att handla mycket om konsumtion. Kanske har det blivit så på grund av min familjs begränsade ekonomiska resurser, eftersom jag är ensamförälder som valt att jobba deltid så måste jag prioritera vad vi ska använda våra pengar till. Jag har valt att vi har mindre pengar att röra oss med men i gengäld har vi mer tid med och för varandra. Konsumtionsfunderingarna har också blivit en miljöfråga, det är ju trots allt så att vi i framtiden inte kommer att kunna leva och konsumera på det sätt vi gör idag för redan nu lever vi på lånade resurser. Vi konsumerar mer än vad vår jord egentligen kan producera. Om alla i världen levde som och konsumerade som vi gör i Sverige skulle vi behöva mer än fyra jordklot och vi har bara ett.

Miljö och livsstil har blivit viktiga frågor för mig och jag tror att mina små vardagsval i att odla en del av vår mat, köpa ekologiskt och/eller närproducerat, ha höns, avstå en del konsumtion, att avstå flygresor, att köpa begagnat, att skapa nytt av gammalt och återbruka bl.a textilier inspirerar mig och får mig att må bra. Visst kan jag också få klimatångest när jag läser, ser och förstår att det kanske inte går att backa eller reparera de skador vi redan åsamkat vår jord men jag är övertygad om att klimatångest inte får oss att må bättre eller bli bättre människor därför tror jag att det är viktigt att se det lilla vi gör och tänka att varje liten handling i rätt riktning är bra samtidigt som jag tror att vi alla kan stretcha lite till och välja till eller välja bort något i våra liv för miljöns skull. Det händer ofta att jag inte orkar hela vägen fram, att jag måste välja ett mindre miljögenomtänkt sätt än jag skulle önska men jag försöker att inte skuldbelägga mig för det utan istället se det goda i det jag faktiskt gör. På så sätt, utan skuldbeläggning och skam, hoppas jag att kunna inspirera andra till att våga och orka göra lite till för en miljövänligare vardag och ett hållbarare liv.

 

När Uppforskat hade premiär på Kyndelsmässomarknaden i Vadstena 4 februari förra året hade Elvira och jag med oss tygkassar i tre storlekar, fruktpåsar, bivaxdukar och vetekuddar. Idag har Uppforskat även klassiska tygpåsar, lunchväskor, tvålpåsar, presentpåsar, kaffe- och tefilter samt handvirkade disktrasor i sortimentet. Under det kommande året hoppas jag att kunna formge och tillverka fler praktiska, hållbara produkter.

 

Slutligen vill jag tacka för all uppmuntran och all positiv respons Uppforskat fått under sitt första år, det har betytt och betyder jättemycket för mig. Tack också till alla som köpt mina skapelser av återbrukade textilier, ni har gjort det möjligt för mig att fortsätta skapa OCH ni gör en insats för miljön!

 

 

Allt gott!

/Yvonne

4 feb 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)