Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Ett eget rum!

Våren 2017 och våren 2018 rymdes alla mina förodlingar i vardagsrummet/matsalen/textilverkstaden. Det var inte så mysigt fram i april, maj när plantorna liksom tog över hela rummet. Inför detta odlingsår har jag funderat på hur jag skulle lösa platsbristen eftersom vardagsrummet/matsalen/textilverkstaden numera också är mitt sovrum, det har känts som om vi inte riktigt kan klämma in mer i rummet. Jag funderade på om jag skulle göra ett odlingsrum ute i boden men har tänkt att det nog inte fungerar så bra tidigt på året eftersom boden är dåligt isolerad och endast kan värmas med direktverkande el. Så en dag när jag hämtade inlagda grönsaker i källaren kom jag på det. Det är ju där, i källaren jag ska ha mina odlingar! Rummet håller ca 7 grader, det är lite för kallt för många av de plantor jag vill driva upp så jag har tagit hjälp av ett element så att det nu är 14-15 grader där inne. Även när jag odlar i vardagsrummet behöver jag växtbelysning och den enkla extrabelysning jag haft räcker inte långt när det inte finns söderfönster och i källaren finns inget ljusinsläpp alls.

Såhär såg det ut i vardagsrummet/matsalen/textilverkstaden i slutet av januari förra året, detta är en hylla av två (och då hade odlingssäsongen just startat).

Växtbelysning är ett ganska kostsamt kapitel så det tog lite stopp i planeringen. Jag funderade på att köpa lysrörsarmaturer för T5-lysrör, som enligt många fungerar bra som växtbelysning men så fick jag hjälp av en vän att hitta prisvärda växtlampor som nu är på plats i källaren.

Odlingsrum på gång...

Idag har jag planterat om min första plantor - krukgurkor och krukkörsbärstomater. Dessa plantor ska senare stå i vardagsrumsfönstret så att vi kan njuta av tidig skörd inomhus. Under tiden de är på tillväxt får de bo under växtbelysningen i källaren tillsammans med pelargonerna som jag hoppas överlevt vintern.

 

Lite svårt att fotografera i det blå-röda ljuset men här är de första växterna på plats.

 

Växtlamporna jag köpt är fantastiskt smidiga, det enda som behövde monteras var upphängningen...

 

120W led-växtbelysning

 

 

Kostnaden för mitt odlingsrum blir 1172 kr för belysningen, 60 kr för ett grenuttag, 40 kr för en förlängningssladd, 19 kr för en kontakt till lysröret och 149 kr för en elenergimätare = 1440 kr. Bord, lysrörsarmatur, lysrör, timer, element samt krokar och kedjor att hänga växtbelysningen i hade jag hemma. Elenergimätaren har jag inte införskaffat ännu och den är väl egentligen en onödig pryl men jag tycker att det är spännande att se hur mycket extra el det kommer att gå åt till mina förodlingar. Spännande ur ett hållbarhetsperspektiv och spännande ur ett ekonomiperspektiv.

Jag har flera gånger fått frågan om det egentligen blir så miljöekonomiskt med odlingarna hemma när jag driver upp plantor med extrabelysning 12 timmar/dag. Jag har inte gjort några djupgående uträkningar men tänker att miljöbelastningen ändå borde bli mindre än om jag köper grönsaker som transporterats från odlare till butik och sedan hem till mig.

Jag tänker att jag kanske inte kan belasta matkontot med min investering i ett odlingsrum men om jag hade haft ett friskvårdskonto i min budget så är det nog där alla odlingsrelaterade kostnader skulle hamna. För mig är odlingen friskvård och tillfredsställelse på flera sätt; jag rör på mig mycket under odlingssäsongen, vi äter fantastiskt goda grönsaker, både jag och barnen får en fördjupad relation till naturen och jag är lycklig när jag får jobba utomhus med något som höjer vår livskvalitet avsevärt.

10 feb 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)