Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Färga linnetyg med gurkmeja.

För någon månad sedan rensade jag min garderob på kläder jag inte använder och fastnade på de beiga linnebyxorna som jag egentligen tycker om men ändå inte använde. Då vaknade idén om att färga byxorna med gurkmeja. Sedan kom en julmarknad med Uppforskat och december i kyrkan emellan så byxorna fick vänta. Med stor spänning drog jag häromdagen igång växtfärgningen hemma i köket i min 10-litersgryta. Något exakt recept har jag inte hittat då de flesta recepten är för att färga ullgarn så jag gjorde en receptmix och testade. Byxorna blev, som jag hoppats, härligt gula.

 

Såhär gjorde jag:

Byxorna väger (torra) ca 450 g.

½ dl alun och 5-6 liter vatten

ca 150 g gurkmeja och 5-6 liter vatten

Vattenmängden i alun- och i färgbadet har jag valt utifrån att hela byxorna skulle få gott om plats under ytan.

 

Betning: Rör ut alunet i ca 1 liter hett vatten, fyll sedan på med vatten till 5-6 liter och lägg i linnetyget/plagget. Värm upp och låt det sjuda, inte koka, i ca 1 timma. Jag lät alunbadet svalna lite innan jag plockade upp byxorna och kramade ur dem.

 

Färgning: häll upp 5-6 liter vatten i en gryta och rör i ca 150 g gurkmeja. Lägg i tyget/plagget, värm upp färgbadet och låt det sjuda, inte koka, i ca 1½ timma. Jag lät sedan tyget ligga kvar i färgbadet till nästa dag för att linnetyget förhoppningsvis skulle ta åt sig mera av färgen.

 

Sköljning: Jag försöker göra livet så enkelt som möjligt så jag sköljde byxorna i tvättmaskinen. Därefter lät jag dem torka.

För att vara på den säkra sidan (för att fixera färgen ytterligare) strök jag byxorna långsamt på hög temperatur innan jag tvättade dem.

Slutligen tvättade jag dem i 40 grader i tvättmaskin och just nu är de fantasktiskt gula och härliga. Hur härdig färgen är har jag ingen aning om, det får framtiden utvisa.

 

OBS! glöm inte att tvätta något mörkt/riktigt oömt i tvätt maskinen efter gurkmejatvätten!!!

 

4 jan 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)