Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Genbanksrapportering 2013.

När man har genbank behöver man varje år fylla i en rapport över verksamhetsåret. För mig är det andra året jag ska fylla i årsrapport för Gotlandskaninerna och första året för Ölandshönsen.

I genbanksrapporten för Gotlandskaninerna ska alla djur vägas och ungdjuren ska fotograferas och beskrivas. Det är tyvärr inte tillåtet att själv tatuera kaniners id i öronen, det måste göras av veterinär (enligt jordbruksverkets regler). Det innebär att många kaniner är omärkta och det som finns som identifikation är en beskrivningsblankett samt fotografier. Jag (och många med mig) hoppas att reglerna som diskuterats i flera år snart ska uppdateras då det är svårt att särskilja kaniners identiteter med nuvarande system.

Vägningsresultat för Gotlandskaniner i genbank

Laban 2 år + 9 mån: 3,1 kg

ObiWan 1 år + 9 mån: 3,0 kg

Tyra 1 år + 9 mån: 3,1 kg

Min slutsats är, liksom förra året, att våra kaniner är i minsta laget. Jag skulle önska att de vägde uppåt 4 kg så jag kommer att jobba på att avla upp storleken på våra Gotlandskaniner. En annan viktig aspekt i bevarandeaveln är att jobba med honor som klarar minst två kullar per år utan att bli utmärglade. Önskvärt är också att kullarna ska vara ganska stora (6 ungar eller fler/kull). Ursprungligt har lantraskaninerna varit självhushållningsdjur och då tror jag att gott lynne, goda moderegenskaper, stora kullar och skaplig slaktvikt har varit viktiga aspekter för vilka kaniner man valt att behålla.

Innan jag kan skicka in årsrapporten måste jag fotografera ungkaninerna från olika vinklar. Det är svårt att hinna med fotograferandet just nu för dagarna är så korta...

Ungkaninerna ska inte viktrapporteras men det är intressant att ha lite koll på vad de väger:

Basilika 9 mån: 2,5 kg

Xanthe 8½ mån: 2,7 kg

Ylva-Li 8½ mån: 2,5 kg

Madicken 8½ mån: 2,5 kg

 

När jag ändå var i farten med vågen passade jag på att väga de kaniner jag planerat att slakta inom kort:

Emil 8½ mån (Gotland): 2,4 kg

Oregano 9 mån (Gotland): 2,3 kg

Karamell 4 mån (NZR+Gotland): 2,7 kg

Pralin 4 mån (NZR+ Gotland): 2,9 kg

Denna vägning väckte mest tankar och blev den mest intressanta delen av dagens vägningar (även om det inte hör till genbanksrapporten). Gotlänningarna som är dubbelt så gamla som blandrasungarna väger mindre än blandrasungarna. Jag bestämde mig utifrån det att behålla Pralin ett tag till och kanske rent av ta ett par kullar från henne, det beror lite på hur hon fortsätter att växa. Det ska också bli spännande att få renrasiga NZR-kullar så småningom för att se hur de utvecklas.

Nästa projekt i närtid blir att väga Godis, Choklad och Knäck, det ska bli mycket spännande att få veta vad de väger. Jag ska först bara komma på ett bra sätt att väga Godis för hon är så stor. Vid dagens vägningar använde jag badrumsvågen för de större och köksvågen med en hink på för de mindre.

Årsrapport för Ölandshönsen vet jag ännu inte så mycket om då informationen om hur det går till inte nått mig ännu (eller om jag missat den i trötthetsröran). I morgon är det "vanligt jobb" igen så hönsrapportering, NZR-vägning och fotografering får nog vänta till nästa helg.

Ikväll ska jag på tur ut på Vikbolandet och hämta en begagnad bur som jag tänkt ha som reservbur när det blir trångt om plats i kaningården. Jag funderar också en del på att eventuellt ha kaniner i "lösdrift" i större hagar så småningom men det beror ju också på vad vi hittar för långsiktigt boende.

6 jan 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)