Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Glädjande gåvor

I vintras när jag planerade för vad vi skulle odla detta år ställde jag frågan på ett forum för bl.a odling (alternativ.nu) var man kan köpa utsäde till jordärtskockor. Jag fick många svar där andra erbjöd sig att mot en ringa ersättning skicka mig lite utsädesknölar frampå vårkanten. För ungefär en månad sedan kom ett vadderat kuvert från en okänd person i Hörby som sände mig några knölar till utsäde. Jag blev både mycket överraskad och mycket glad. Den sort jag fick är en icke blommande jordärtskocka. Till veckan ska jag möta en kvinna i Linköping som delar med sig av sorten Bianca, en sort som blommar. Det ska bli spännande att odla jordärtskockor!

En vän som också har odlingsintresse har fått för många gula körsbärstomatplantor som jag fått lov att få några av. Det ska bli härligt när det blir skördedags! Själv sitter jag här med väldigt många plantor... jag har ett trettiotal lökplantor, 20 körsbärstomatplantor för krukodling, 20 rotselleriplantor, 11 kraftiga squashplantor samt alltför många jamaican bell, chili och jalapeno. Jag hoppas att alla överlever nästa omplantering för då kan jag också dela med mig och det är alltid roligt.

På tal om att dela med sig så har jag i dagarna upptäckt en mycket uppskattad liten gåva – ägg från våra egna hönor. De som brukar vara här på gården på sommaren är här nu i helgen. Det är mycket trevligt med lite liv och rörelse efter vinterns lugn och tystnad. För Rebeccas del innebär det också lite kompisar att leka med på hemmaplan, något som är mycket uppskattat. Alla barnen (5 st mellan 1½ och 8 år) har varit med hos kaninerna och både matat och gosat med alla djuren. M.a.o. har det varit full fart i kaninstallet hela helgen. Som ”tack för hjälpen” med att repa gräs och bära hö fick grannbarnen dagens äggskörd; 5 st ägg från trädgårdshönsen som är både fascinernade och lite skrämmande när de sprätter omkring här mellan husen. Det var en mycket uppskattad ”tack för hjälpen-present”.

11 maj 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)