Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

God lunch och mer därtill.

Idag gjorde jag Ann Elisabeths special till lunch, en fantastiskt god allt i ett-rätt med kanin, pasta, spenat, creme fraiche, tomater, mozzarella och bacon. Om man inte har tillgång till kanin så tror jag att det fungerar bra att använda kyckling istället.

Till rätten behövs en urbenad kanin och det blev första gången jag gjorde det. Det känns som om det blir mycket spill när man benar ur så jag bestämde mig för att en del småbitar skulle malas och benen tänkte jag använda att koka buljong på. Allt för att ta tillvara så mycket som möjligt. För att det skulle vara värt att ta fram köttkvarnen tänkte jag slakta två kaniner under eftermiddagen och bena ur dem men när skymningen kom smygande vid tvåtiden tog energin slut så det blev inget slaktat idag. Jag fryser ner bitarna som ska malas och så får jag ta med dem när det blir styckningsdags nästa gång.

 

Ann Elisabeths special

Urbenad kanin
Pasta penne
Spenat (jag använder hackad fryst)
Creme fraiche
Tomater (några med hyffsad storlek)
Mozarella
Bacon
Vitlök
Sambal Oelek
Kryddor, som t.ex peppar, oregano och timian.

Jag brukar börja med att koka pastan, inte för länge eftersom den ska i en form i ugnen.
Sen steker jag kaninen i lagom små bitar så de går att äta utan att skära upp dom mera. Lägg i skivad vitlök i slutet av stektiden och krydda med goa kryddor (förslagsvis de jag skrivit ovan). Låt köttet bli lagom brynt i smör såklart, inget soyafusk!
Sen kokar jag ihop spenat med creme fraiche, pressad vitlök och sambal. Salta och peppra efter behov..
Sen lägger jag pasta och kanin lite huller om buller i en ugnsfast form, ovanpå lägger jag spenatgeggan.
Tomaterna skivas i lagon tjocka bitar och läggs snyggt ovanpå, toppa med mozarella.
In i ugnen tills osten har fått en gyldengul färg. Under tiden du väntar så skär du upp baconet och fräser på det tills det är knaprigt.
Ropa "Det är maaaaattt!!!", plocka ut formen (OBS: Den är varm!)...strössla på bacon på toppen av mästarverket och använd grytlappar innan du bär formen till det vackert dukade bordet som resten av familjen gjort i ordning under tiden som du gjort den här fantastiska måltid!!

 

Buljongkok

Detta lilla projekt hade blivit mer ekonomiskt om jag haft lite mer ben att koka men jag ansåg det ändå värt att koka buljong på det jag hade. I grytan har jag lagt kaninben, rotselleri, lök, morötter, palsternacka, salt, kryddpeppar, lagerblad och vatten. Jag låter det koka ett par timmar och sedan slar jag bort alla stora bitar. Om jag har gott om tid kokar jag buljongen ganska länge så att den reducerar och blir lite mer koncentrerad, om det är lite stressigt så kyler jag bara buljongen och fryser in i lagom stora portioner.

17 dec 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)