Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Granskott, maskrosor, syrener, rabarber...

I hänryckningens tid börjar samlarens år - granskottssirap, maskrosmarmelad, syrenblomssaft och rabarber till en massa olika läckerheter.

Idag gav vi oss ut för att plocka granskott för första gången. Det var en trivsam och enkel sysselsättning att plocka granskott, snabbt gick det också. I ett fönster här hemma står en burk med granskott och socker som ska bli till granskottssirap, något jag aldrig smakat men är nyfiken på. Jag hoppas att det är gott för jag tänkte göra en omgång till i morgon när jag varit och handlat mera ekologiskt råsocker. Granskottssirap tar lite tid på sig att bli klart, recepten jag kollat på säger 3-4 veckor. Det innebär att jag inte hinner provsmaka och sedan göra en omgång till innan skotten blir för stora så jag hoppas och kör på helt enkelt.

I kylskåpet står en rostfri bunke med granskottslemonad som är klar i morgon. Det ska bli jättespännande att smaka och när jag testat receptet ett par gånger så kommer jag att lägga upp det under fliken "recept".

 

Maskrosmarmelad är längesedan jag gjorde och idag hann jag inte riktigt ända fram. Om jag har tur så håller sig maskrosorna i kylskåpet till i morgon annars får vi ge oss ut och plocka nya - det finns ju ganska gott om dem just nu...

 

Syrenerna blommar för fullt! Förra året hann jag inte med när allt gick så fort men i år är jag redo så idag har vi plockat många syrenblommor till syrenblomssaft. En god, aningen kärv, saft som är en av mina favoriter. I år gör jag den utan citronsyra då jag undiker att använda citronsyra, jag prövar istället med att ta en extra citron. Receptet finns under fliken "recept"

 

Igår gjorde jag årets första raberbersaft, det blev en blandsaft med röda vinbär som jag hade i frysen. Den blev god och fräsch. Saft har jag sällan recept till utan blandar lite som jag tycker och sockrar så mycket som behövs för att få fram en god smak. En del av rabarberna jag tog hand om igår "smälte" jag bara i en kastrull och frös ned i förpackningar som blir lagom till en paj.

 

Det är en härlig tid just nu och jag njuter av att få samla och ta tillvara. Det är så härligt att kunna njuta av hemtillverkade läckerheter.

En annan fantastisk händelse nu i dagarna är att vi får låna en bit mark och odla på. Jag har härliga vänner som har en gård inte långt härifrån och de frågade mig härom dagen om jag vill bruka deras gamla köksträdgårdsland som legat i träda under flera år för att man inte hinner med det. Idag har det stora grävjobbet börjat... Jag tänker att jag ska gräva upp en del av det usprungliga landet och komplettera med odlingslådor samt odla potatis i halm (om jag fåt tag på en halmbal förstås). Barnen tappade ganska snart intresset för grävningen och jag fick fortsätta ensam och det var kanske lika bra det för det är inte alltid det går fortare när man har hjälp...

 

 

21 maj 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)