Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Handstöpta ljus av stearin och bivax.

Tidigt i höstas bestämde Elvira och jag att vi skulle stöpa ljus. Min tanke var då att vi skulle stöpa ljus i 100% stearin men när jag började läsa på förstod jag att det inte var så enkelt. Det kan bli problem med att få stearinet att fästa och ljusen kan bli knottriga. Därför rekommenderas en att använda ljusmassa som är en blandning av stearin och paraffin. Jag ville verkligen inte ha paraffin i mina ljus eftersom det är en petroleumprodukt. Jag skrev i bl.a. alternativ.nu-gruppen på facebook och frågade om råd. Där fick jag tips om att blanda 2/3 stearin med 1/3 bivax. Det blir en (mycket) dyrare blandning än om jag skulle använt stearin och paraffin. Jämförelsevis kostar 1kg stearin ca 50 kr, 1kg paraffin ca 65 kr och 1kg bivax 160 kr.

Vi började vid lunchtid att smälta 3kg stearin och 1,5kg bivax. Det blev inte så jättemycket så jag fyllde på med ytterligare 1kg stearin. Smältningen tog tid...

2½ timma senare var all ljusmassa smält och vi hade gott och väl hunnit förbereda våra vekar.

Att stöpa ljus tar tid men en ser efter varje doppning att det händer något.

Det fungerade till en början bra att vara 2-3 personer som gick varv efter varv med våra 56 ljus. När ljusen blev lite tjockare var det lagom att vi var två som doppade och det passade bra för då hade barnen tröttnat så Elvira och jag fortsatte själva. Efter 2½ timmars vandrande runt i köket med våra ljus, klippande av droppformar längst ner och påfyllning av vatten i doppgrytan närmade vi oss färdiga.

56 stearin/bivaxljus blev vårt härligt vackra resultat. Varje ljus har en egen karaktär... några är lite sneda, några har "bucklor" och de är lite olika långa. De är dock fantastiskt vackra och väldoftande och vi är mycket stolta över resultatet.

Det är inte särskilt svårt att stöpa ljus men det tar tid. Tiden är dock fylld av glädje och det är väldigt kontemplativt att doppa, doppa och doppa i en lugn takt.

 

DET HÄR BEHÖVER DU:

stearin, bivax, ljusvekegarn, en stor gryta, en hög plåtburk, träpinnar ca 4cm breda och 30cm långa, en termometer, sax eller kniv samt en plats att hänga ljusen på (vi lade två brädor mellan två stolar). Att ha en kokplatta som vattenbadet och ljusmassan står på hela tiden gör allt mycket enklare eftersom en ska försöka hålla så jämn temperatur som möjligt kring 70 grader.

SÅ HÄR GÖR DU:

Smält stearin och bivax i vattenbad. Ljusmassan ska vara 70 grader.

Klipp till vekar, dubbelt så långa som du vill att ljusen ska vara + en bit till (så att de kan hänga över träbitarna).

När du doppar vekarna i ljusmassan första gången ska de ligga i badet en liten stund så att vekarna mättas med ljusmassan. Därefter doppar du ner och drar upp i "lagom" takt - om du doppar för fort hinner inte ljusmassan fästa och om du doppar för långsamt smälter ljusen och blir smalare för varje gång. När "ljusen" börjat svalna efter de första doppningarna kan du dra lite i dem så att de stelnar i ett rakt läge.

När du hållt på en stund blir det tydligt hur mycket ljusmassa som fastnar på ljusen för nivån i plåtburken sjunker ganska fort. Då kan du fylla på med 70-gradigt vatten i ljusmassan. Ljusmassan lägger sig ovanpå vattnet och då kan du doppa vidare.

Efter ett tag blir ljusen ganska långa eftersom det bygger på neråt med droppar efter varje doppning. Då kan det vara bra att klippa eller skära av ljusen upp till veken. Vi var tvungna att göra det eftersom vår plåtburk inte är så djup och vi ville få så långa och jämna ljus som möjligt. Småbitarna som du skär av lägger du tillbaka i plåtburken med ljusmassa, de smälter snabbt.

Efter ca 30 doppningar är ljusen klara och lagom tjocka. Skär av dem raka nertill innan de svalnat. Låt dem sedan hänga till dess de svalnat. Efter det kan du njuta av dina vackra, rena ljus!

 

Att stöpa ljus kommer definitivt bli en tradition hemma hos oss!

 

 

 

27 nov 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)