Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Höst är vilotid eller inte...

Dagarna rusar förbi, hösten börjar bli alltmer påtaglig; bladen rasar ner från träden, mörkret, fukten och kylan kommer och vi försöker göra klart allt inför vintern. I somras hade vi på något sätt hur mycket tid som helst som om sommaren skulle vara näst intill evig. Plötsligt var vi mitt i augusti och skolstarten kom och nu är vi nästan framme vid höstlovet. Vad var det som hände med dagarna och energin? Nog för att vi hunnit med en hel del men inte alls så mycket som jag föreställt mig att vi skulle göra.

Just nu längtar jag efter att få krypa in i vårt lilla hus, läsa böcker jag inte hunnit med under sommaren, drömma om nästkommande kaninår och odlingssäsong, sitta framför vedspisen och lyssna till sprakandet och känna den behagliga värmen sprida sig i köket (och resten av huset) och vila, vila, vila. Men innan vi är där så behöver vi göra klart hönshuset som ska få innertak, praktiska reden, luckor, nytt golv, spika upp lockbrädor, rödmåla och ev lägga tegel. Målningen inomhus får nog vänta till nästa år... Vi behöver bygga klart kaninburarna, det saknas 1 uppsättning takstolar, 7 plåttak, 4 hus samt handtag på alla 10 burarna. Det mesta materialet till både hönshuset och kaninburarna har vi hemma. Jag hoppas också att vi ska ha råd och tid att anlägga trädgårdslandet innan det blir tjäle i jorden. Vi har bestämt att det ska bli ett land "ovan jord" eftersom hela ytan där vi tänkt odla är full av stora och små stenar. Tanken är att det ska bli en stor "odlingslåda" som är 6*12 meter. Staketet... de flesta stolparna är på plats men staketbrädorna är inte färdigmålade så staketet kommer nog inte att bli klart före vintern, tyvärr.

Den senaste veckan har det hänt lite smått och gott i vårt kaningäng. Förra lördagen kom Knäck till oss, han kommer från en uppfödare i Karlskronatrakten och är en New Zealand Red-kanin. Äntligen har vi fått tag på en av rätt sort, det känns bra. Igår kom Lakrits (ursprungligen Peppar) hem efter 5 månader hos en barnfamilj i Nyköping. Det var en välmående och till synes trygg kanin som kom hit igår tillsammans med en 8-åring som hade svårt att slita sig från kaninen hon vårdat och älskat hela sommaren och en bra bit inpå hösten. Lakrits ska bo hos oss i vinter, förhoppningsvis hinner hon få en kull med ungar innan hon åker till sin sommarfamilj igen nästa vår/försommar.

Jag må kanske vara lite tokig men efter ett besök på höns- och smådjursbytardag i Byle förra lördagen så kom vi hem med tre tuppar... En av tupparna, en Brahma, var till grannen. De två andra tupparna (en Brahma och en Sussex) fick följa med oss hem för att växa några veckor innan de hamnar i grytan eller frysen. Vår tanke är att de blir bra mat, de har ju fått ett gott liv så jag tror att de kommer att smaka bra. Om några veckor är det nog dags att slakta 5-6 tuppar, vi har ju vårt egna överflöd av tuppar plus de extra som "följde med hem".

 

20 okt 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)