Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Hur många kaniner och hur många tuppar behövs det?

Hur många kaniner och hur många tuppar behövs det på ett år för att vi ska äta bra kött? Nästa fråga är hur mycket tid kommer det att ta med tillsyn, slakt, flådd och urtagning?

Igår öppnade jag en förpackning med färsk "hel gårdskyckling" (broiler) från en känd svensk köttproducent och tyckte att lukten var märklig. Jag luktade flera gånger på kycklingen, den luktade inte för gammalt men jag kunde inte komma på vad den obehagliga lukten var. Jag frågade Ola som utbrast: Fy faan vad det luktar fisk! Så var det ju förstås, kycklingen luktade starkt av fisk. Vi bedömde den som olämplig mat och den hamnade i soporna. Jag ogillar starkt att kasta mat men tänker för den skull inte äta mat som jag inte anser vara ok.

Jag har haft svårt att tänka bort den på fiskmjöl uppfödda kycklingen (tror jag iaf) idag, jag blev så besviken och äcklad. Ikväll har jag funderat mycket på hur vi skulle kunna föda upp både kaniner och kycklingar så att vårt årsbehov av kött skulle tillgodoses. Vi skulle behöva minst 52 kaniner (om nu en kanin är tillräckligt för en måltid för oss) och minst 52 ungtuppar om vi räknar med att äta kanin respektive kyckling en gång i veckan. Med tanke på att det senast tog mig 50 minuter att slakta, flå och ta ur en tupp så känns idén ganska tokig. Å andra sidan var det andra gången någonsin som jag slaktade en tupp och jag gissar att det med övning kommer att gå mycket snabbare. Det gäller ju också att tänka till omkring förvaring av köttet även om vi kan föda upp och slakta allteftersom. Hur ska vi kunna hysa alla djuren under tillväxttiden? Hur mycket mat kommer det att gå åt till djuren? Hur mycket får vår mat kosta? Kan vi skaffa andra djur som också kan bidra till sundare mat och ett mer själhushållande liv?

Ja, frågorna är många denna kväll och om jag känner mig själv rätt så kommer jag att jobba med det här ett tag och jag hoppas verkligen att jag ska hitta bra lösningar på det som skulle kunna bli de stora problemen (boende, foderförvaring och foderkostnader). Tiden är ju en annan viktig fråga men där tycker jag nog som med det mesta annat att det handlar om prioriteringar. Jag kanske måste välja bort vissa saker och upplevelser för att kunna få äta så sund mat som jag önskar.

 

 

 

Nedan finns två bilder som alla kanske inte vill titta på men för mig är och kommer de att bli en del av vardagen. Den första bilden är från den första kaninslakt jag var med om och den andra bilden är från min andra tuppslakt.

 

 

 

tomning-014.jpg

130819-006.jpg

18 sep 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)