Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Ingen återvändo?

Äntligen. Äntligen känner jag att vi är på väg framåt efter år av stampande. Det är inte riktigt sant att vi bara stampat även om det ofta känts så. Vi har varit på väg framåt hela tiden men på andra sätt. Just nu är vi på väg mot visioner och drömmar och det känns som om det var längesedan jag gick på den vägen. Stegen mot drömmar, mål och visioner är trevande och kommer att innebära mycket jobb men är samtidigt så glädjefyllda. Tänk att få leva lite närmare naturen och medvetet försöka göra mindre ekologiska fotavtryck (läs mer om ekologiska fotavtryck här). Mitt lilla steg mot ett miljövänligare vardagsliv är att tänka på hur och vad vi konsumerar och att odla en del av det vi vill äta men också att ta hand om "det som blir över". Hönsen äter mycket av våra matrester men en del av vårt kökavfall hamnar i komposten. Nästa steg blir att börja kompostera enligt bokashi. Det är en metod där en fermenterar sitt köksavfall i en behållare med tättslutande lock. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas köksavfallet snabbt till jordförbättrare som på ett par veckor är färdigt att gräva ner i landet och en kan odla direkt i kompostjorden. Bokashi producerar ytterst lite växthusgaser jämfört med en traditionell kompost, kolet binds i jorden och näringsämnena finns kvar i större utsträckning.

Idag hämtade jag ut paketet med bokashiströ (vetekli som är impregnerat med 5 olika mikroorganismer). Nu fattas bara några bra, lufttäta hinkar att kompostera i.

 Det var inte bara jag som var nyfiken på bokashiströet... Jag befarar att han kommer att vara minst lika nyfiken på mina odlingar då han har vissa trädgårdsmästarambitioner - vi är dock inte helt överens om var en gräver och hur en sköter ett land.

 

Det ska bli spännande att pröva bokashi och se om jag lyckas få det att fungera så bra och luktfritt som många berättar om. Vi får väl se om några veckor...

Detta lilla steg kan ibland kännas futtigt när en läser rapporter om hur vår jord mår men samtidigt är det ett steg jag kan ta för att göra någonting. En dag hoppas jag att jag ska kunna ta större steg såsom att köra ett fordon som inte går på fossila bränslen eller värma min bostad på ett hållbarare sätt (har bergvärme idag) men den möjligheten har jag inte just nu och därför gläds jag åt det lilla, jag gör någonting iallafall. Det är ganska häftigt att när en väl börjat tänka hållbart går det inte låta bli och det gillar jag.

4 jan 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)