Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Jag gjorde det! OBS! Bilder i inlägget kan uppfattas som stötande.

Bagagevåg, kniv och sekatör - att plocka fram dem tog inte så lång tid, det har tagit längre tid att komma fram till dagen för användandet av dessa tre. Idag blev det iallafall gjort, det som jag skjutit på i nästan en månad. Jag har haft ett stort motstånd till att slakta även om det är tredje gången. Jag vet inte varför jag byggt upp denna ovilja att ta tag i det för jag har ju hela tiden vetat att det måste göras. Idag gick jag iallafall från tanke till handling. Eftersom jag fram till idag bara slaktat 5 kaniner totalt så började jag med att se på en film om kaninslakt för att friska upp minnet. Sedan var det bara att börja...

5 ungkaniner har jag slaktat idag; 3 gotlandskaniner som var 7 månader och 2 NZR+NZ som var 7½ månader. Gotlandskaninerna vägde mellan 2,6 och 2,7 kg levande och flådda och urtagna väger de 1,4-1,5 kg. NZ-killarna vägde 3,1 och 3,3 kg levande och 1.6-1,7 kg flådda och urtagna. Det är intressant att se att det slutligen bara skiljer ca 200 g på de olika raserna där skillnaden i levandevikt var omkring 600 g.

Det är alltid lite nervöst att slakta för oron för coccidier finns alltid med. Första kaninen jag slaktade hade varit uthyrd över sommaren och hade troligen coccidier. Jag inser nu att jag lyckats att inte sprida det till mina andra kaniner för alla levrar var superfina. Alla inälvorna såg bra ut och ingen av kaninerna var särskilt fet, det känns skönt att konstatera och därmed också få bekräftat att kaninerna i min kaningård mår bra.

 

Just nu ligger köttet i kylen, det får det göra åtminstone till i morgon. Jag funderar på om jag ska mala det mesta köttet till färs, dels för att jag inte gjort det tidigare och dels för att vi äter ganska mycket färsrätter (småbarnsfamilj...). Inte heller idag tog jag tillvara levrar, njurar och hjärtan men jag jobbar på att bli duktigare på det i framtiden. Skinnen däremot är paketerade och frysta.

7 sep 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)