Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Julhälsning 2014

Det är julaftons kväll och jag har sjunkit ner i soffan medan barnen leker. I morgon ska vi fira jul hemma hos oss men vi tjuvstartade med varsin present till barnen ikväll och de håller sig glatt sysselsatta. Att summera året 2014 är inte så enkelt, jag behöver tänka efter en hel del och räkna på kaniner hit och dit och eftersom det varit ett intensivt år så är hel del i oordning och aningen ostrukturerat. Här kommer iallafall en liten summering av året...

2014, förändringens år.

Det har hänt mycket på alla plan det här året och det mesta är positivt och pekar i riktning framåt; vi har flyttat, jag har satsat mer på kaninaveln och det har skett en del förändringar på jobbet.

1 mars var dagen för den stora flytten då jag, barnen och alla kaninerna flyttade till ett annat hus i en by strax nordöst om Linköping. Det var ett stort spektakel att flytta med alla kaninerna men det fungerade bra. Våra Ölandshöns sålde vi innan flytten då det inte var möjligt att ta med dem. Saknaden efter hönsen har varit och är stor - inga ägg och inget kackel i trädgården. På plats i vårt nya boende fortsatte kaninerna att bli fler och fler...

Det har bl.a. blivit några kanininköp under året... Januari/februari köpte jag mina första Rexar; Tösen och JumJum. I juni flyttade Gotlandskaninen Nalle och Rexhonan Quees till oss. Under sommaren hittade jag en uppfödare av Belgisk Jätte som fanns inom rimligt avstånd. Jag tingade en blå Belgisk Jättehona från hen och i augusti kunde jag hämta vår Harriet. Det tråkiga med Harriet visade sig vara att hon har ett mycket ilsket och otrevligt temperament så hon ska troligen flytta till en bekant som har sina djur till köttavel och inte säljer några ungar. Det senare känns angeläget eftersom dåligt temperament är ärftligt hos kaniner. Efter det synnerligen misslyckade köpet av Harriet skulle jag inte köpa fler kaniner i år. Men det är väl känt vid det här laget att jag inte har så god karaktär vad gäller söta kaniner så det blev tre inköp under hösten: Monet som är en blandning mellan Fransk Vädur och Belgisk Jätte, Nevada som är en Rex (från samma uppfödare som Tösen) och så slutligen Polly som är renrasig Fransk Vädur.

Kaninungar har det blivit ganska många det här året. Från Januari till juli föddes 45 ungar i 6 olika kullar. 12 ungar dog i späd ålder pga av kyla, råttor eller andra olyckliga omständigheter. Utav de 33 överlevande ungarna har jag sålt 16 och ska spara 4 i avel och överskottet har blivit/ska bli mat.

Sensommaren och hösten har ägnats åt burbyggande. De burar jag haft kaninerna i under våren och sommaren är inte godkända för året runt-bruk då "husen" är för små. Det känns lite tokigt eftersom kaninerna trivs i burarna som är så stora att de kan hoppa omkring plus att det är tak på buren och att kaninen gott och väl får plats i "huset" även om jag fyller på med mycket halm när det är kallt. Hur eller hur så var jag tvungen att börja bygga vinterburar till de djur jag tänkt behålla över vintern, en siffra som slutar på 18-20 st.

Ingen av alla burar jag byggt är helt klar, det har blivit så för att jag oftast saknat tid, ibland material och ibland pengar. Såhär ser det ut i min kaningård idag i alla fall. Första buren är en återbruksbur mestadels av pallkragar som jag fått. Den andra buren är återbrukad av en gammal låda som jag köpte för 100 kr av en pallkragebyggare, kompletterad med överblivna dörrar som jag köpte på blocket samt lite virke från brädgården.

 

När det var dags att bygga tredje buren började jag få material levererat från den som numera är huvudleverantör - min far som har ett litet sågverk i Småland. Tack vare virkesleveranserna från min far så har jag fått ner omkostnaderna för mina byggen, vilket är mycket tacksamt. De nästkommande burarna byggdes huvudsakligen av virke från de Småländska skogarna. Jag konstaterade snabbt att det är mycket lättare att bygga med nytt virke än att jobba med återbruk. När jag bygger med återbrukat material måste materialet ibland styra utformningen medan jag med nytt virke kan styra arbetet mer själv.

 

Höstens/vinterns sista (?) bur är en spännande blandning av återbruk och pussellösningar, jag hade väldigt lite virke kvar men behövde fortsätta bygga (och huvudleverantören av virke hade opererat höften). Denna bur är byggd av fyra gamla dörrar, virkesbitar kvar från tidigare byggen och annat spill jag kom över.

Jag borde ha byggt minst tre fack till med jag har inte fått ihop den önskan med verkligenheten så några av djuren bor fortfarande i markburar med olika speciallösningar. Jag hoppas dock att få lite tid i mellandagarna att bygga ytterligare en fackbur. Det är definitivt mycket enklare att mata djuren när de bor i "lägenheter" än när alla har egen "sommarstuga med trädgård". De som bor kvar i "sommarstugorna" bor såhär:

 

Så till sist en julig hälsning och en presentation av alla kaninerna som bor hos oss just nu.

Laban, Gotlandskanin 2011

Nalle, Gotlandskanin 2014

Basilika, Gotlandskanin 2013

Tyra, Gotlandskanin 2012

Xanthe, Gotlandskanin 2013

Våfflan, Gotlandskanin 2014

Majken, Gotlandskanin 2014 & Chocolat, Rex 2014

Tösen, Rex 2013

Quees, Rex 2014

JumJum, Rex 2013

Gilbert Grape, Rex 2014

Nevada, Rex 2014

Godis, New Zealand Red 2012

Coco, New Zealand Red 2014

Knäck, New Zealand Red 2012

Nougat, New Zealand Red 2014

Polly, Fransk Vädur 2014

Monet, Fransk Vädur/Belgisk Jätte 2014

Harriet, Belgisk Jätte, 2014

Och några kaniner till...

 

År 2015 planeras för fullt i almanackan och i idéboken så jag lär nog kunna hålla mig sysselsatt även nästa år...

God Jul och Gott Nytt År från oss alla till er alla!

 

24 dec 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)