Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Juli, inte som jag tänkt men som det blev.

Jag var superpeppad inför årets odlingssäsong, stärkt av förra årets lärdomar, skördar och lyckan över att ha en bit jord att odla. I år kom jag igång med alla utplanteringar och sådder tidigare än i fjol så jag tänkte att det här blir bra, riktigt bra. Så uteblev regnet och så kom det inget regn och så fortsatte det att oregna. Jag vattnade, vattnade och vattnade men lyckades inte hålla jämna steg med torkan och värmen. Ganska uppgiven och ledsen var jag på väg att kasta in handduken och bara låta det överleva som ville överleva utan bevattning. Några av problemen var dock att jag ju redan vattnat så galet mycket, det fanns en och annan planta jag "blivit fäst vid" som jag dragit upp från frön redan i januari-februari och inte minst drömmen om att odla för att vara lite självhushållande så jag kunde inte riktigt bara lägga av. Så jag fortsatte vattna och försöka hålla plantorna vid liv tyngd av en känsla av misslyckande. I "alla andras" trädgårdar verkade det växa så fantastiskt bra och sociala medier fylldes av frodiga köksträdgårdar och härliga skördebilder medan det hos mig mest såg ut/ser ut såhär:

Här skulle det vara ett grönt hav av kål...

 

Morötterna som, trots två sådder, inte vill gro...

 

Stora, frodiga Kronärtskockor, eller inte...

 

Luktärter som torkar nerifrån.

Odlingen - min livlina, mitt jordande och min vardagslycka kändes plötligt bara ledsam och krävande. Var skulle jag nu hitta energi om jag inte kunde odla? Det var ju inte såhär jag hade tänkt mig min sommar; värmen som gör att en inte orkar jobba med alla planerade projekt, ledsen över att det inte växer och ännu mer oron för torkan i ett större perspektiv än mina små odlingar. Det är kanske lite märkligt men där någonstans "mitt i eländestänket" orkade jag vända och se det som fungerar, det som faktiskt växer och det som kommer att ge skörd:

Pumpalandet som är ett experiment som ser ut att fungera bra.

Jordärtskockor som växer trots minimalt med vatten.

Fänkål som bildar knölar.

Vi skördar och äter tomater och gurka varje dag.

Möjligheten att förena nytta med nöje - vattnatomaternadusch.

Aubergine!

Så nu har jag bestämt mig! Det är bara att repa mod och kavla upp ärmarna och så nytt. Det kanske blir en mild höst och en lång växtsäsong så det är ju bara att kasta sig ut. Steg 1 är att preppa jorden med mera bokashikompost, steg 2 så frön och steg 3 till typ 100 är vattna...

 

Juli har inte bara bjudit på torka, torkoro och klimatfunderingar utan också på bärplockning, utflykter, bad i både hav och sjöar, kultur, kreativitet, tid med vänner, hö- och halmkörning samt hönsgårdsbygge.

Blåbär

Körsbär

Svarta vinbär

Vid Löfstad slott

Vrångö

Norrköpings stadsmuseum

Lunchväska, Uppforskat

Halm

Aningen platsanpassat hönsgårdsbygge.

 

 

 

31 jul 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)