Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Julskinka

Julskinkan har varken med kaniner eller självhushållning att göra men den är viktig och det är viktigt att den görs på rätt sätt. Varje år köper jag en färsk skinka som jag saltar in själv och det blir den allra godaste julskinka man kan tänka sig. Har man tidigare bara ätit "köpejulskinka" så kanske man inte uppskattar den hemsaltade julskinkan och har man under hela sin uppväxt ätit hemsaltad julskinka så är köpeskinka inte "riktig" julskinka.

Framförhållning är viktigt. Det har hänt ett par gånger att jag glömt beställa en färsk skinka i god tid men det brukar gå att få fram på några dagar men i sista minuten kanska man inte kan påverka storleken lika mycket. Hur eller hur så har jag i år för första gången en julskinka med ben och den är stor men den kommer säkert att gå åt. När man saltar sin julskinka själv kommer man ifrån konserveringsmedel och onödiga kemiska tillsatser.

Omkring den 8/12 börjar jag med att gnida in skinkan i socker och salt och så får den ligga 1-2 dygn. Därefter kokar jag en saltlag som får svalna innan jag lägger i skinkan. Skinkan får sedan ligga i saltlagen fram till den 23/12 då jag tar upp den, häller bort saltlagen och kokar skinkan och sedan griljerar den. Den största anledningen till kryddor, märgben och ev. älgkött med vid kokningen är att det ska bli ett smakrikt och gott doppspad till de som uppskattar "dopp i grytan".

Receptet på "världens godaste julskinka" finns på bilden nedan.

Det är väldigt enkelt och kräver inte så stor arbetsinsats och det blir gott.

9 dec 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)