Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Kaningryta.

I måndags förmiddag började jag trevande laga till kanin för första gången. Jag började redan på söndagen med att leta recept på internet men hittade inget som jag kände "wow!" inför så jag bestämde att det får bli en vanlig gryta á la Yvonne.

Jag började med att stycka upp köttet i 5 delar; framben, bakben och ryggradsdelen. Jag kryddade med paprikapulver, svartpeppar och salt och stekte dem sedan en kort stund i stekgryta. När köttet fått fin yta hällde jag på vatten och kryddade med tomatpuré, hel kryddpeppar, hel vitpeppar och lagerblad. Jag lade också i lite hemkokt buljong (från fläskkött för det var den enda jag hade i frysen). Jag skalade morötter, lök och en bit rotselleri som jag körde i mixern/matberedaren och sedan lade i grytan. Allt fick koka i 1½-2 timmar, precis som mina vanliga grytor. Jag tog sedan upp köttet ur skyn, rensade bort köttet från benen och skar det i bitar samt redde av skyn med vetemjöl. Innan jag lade tillbaka köttet i grytan tillsatte jag en skvätt grädde till såsen och smakade av med soja och salt.

Vi åt grytan med ris och en palsternacks- och äppelsallad. Det var gott!

Hur smakar kanin? Min erfarenhet är ju synnerligen begränsad men min upplevelse är att det påminner en hel del om kyckling; det är ett ljust och mört kött. Trots att köttet är mört finns ett visst tuggmotstånd precis som hos tupparna vi åt för någon månad sedan. Jag är glad att vi har en kanin till i frysen och att vi kommer att slakta fler inom kort för jag äter gärna kanin igen. Nästa gång tänker jag pröva något nytt recept, mest för att jag behöver förnya menyn lite med nya rätter som inte smakar som min mat brukar göra men också för att det är roligt att pröva lite nytt.

Vilken lättnad att vi gillade kanin med tanke på att vi köpt köttraskaniner för att kunna "göra" mat...

nov-13-009.jpg

God gryta som ser ut som mina grytor brukar göra...

 

 

 

7 nov 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)