Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Kaninplaner

I vintras funderade jag en hel del omkring vår nyinköpta hona Alboga Siv. När Siv kom till oss blev hon aggressiv och attackerade oss när vi kom in på hennes revir vid matning eller andra kontakter. Siv var omkring 9 månader när hon kom till oss och hade tidigare bott tillsammans med andra unghonor. Hos uppfödaren hade hon inte visat några tendenser till aggressivitet så jag anade att beteendet berodde på stora omställningar och flytt vid en känslig (?) ålder. När Siv var dräktig lugnade sig det tråkiga beteendet och "Siv Surkanin" blev mycket trevligare och när ungarna kommit var allt aggressivt beteende borta. Jag kände då att det nog var ett bra beslut att använda henne i avel och trodde att beteendet var ett uttryck för tonårstrots etc. Någon månad efter att Sivs ungar flyttat ur hennes bur började hon vara en surkanin igen och lite hetsig mot den som skulle ge henne mat. Hon har trots det varit mycket lugnare och trevligare nu än vad hon var den första månaden hos oss.

Förra lördagen flyttade Lakrits (Siv dotter) hem, hon har varit uthyrd hela sommaren. Det har fungerat jättebra i familjen som hon bott hos hela sommaren. Efter ett par dagar här hos oss började Lakrits morra och hoppa fram och slåss med framtassarna när jag ställde in matskålen. Beteendet har blivit lite hetsigade och lite argare under veckan som gått, något som känns mycket tråkigt. Siv fick 7 ungar i sin första kull; 4 honor och 3 hanar. Av dessa är det endast Lakrits som uppvisat ett oacceptabelt beteende. Med tanke på att beteendet nu dykt upp i nästa led så gissar jag att det finns en viss ärftlighet i beteendet. Därför planerar jag nu att ta bort både Siv och Lakrits för att inte medvetet sprida arggenerna vidare. Vi vill ha glada, friska och välfungerande djur och försöker därför rensa bort de som inte är trevliga individer.

Till luckan som kommer att bli efter Siv hoppas jag på att hitta en ny obesläktad hona som vi kan använda i aveln. Om vi får tag på en bra hona så kan vi även nästa sommar sälja obesläktade avelspar.

Med nya tillskottet Knäck (NZR) så kommer vi också att kunna sälja renrasiga New Zealand-red till våren/sommaren så Godis och Knäck är ett givet par i nästa års kaninavel. Jag tänker också att vi ska planera in några kullar med blandraskaniner som får bli "ätkaniner".

I och med funderingarna kring förändringar bland kaninerna kommer också tankarna på hur jag ska sätta samman nästa års Gotlandskaninavel. Vad jag tror att jag vet idag är att Ylva-Li, Tyra och ev. en ny hona ska vara stommen bland våra Gotlanskaniner. En ny hona skulle innebära att vi även nästa sommar kommer att kunna sälja obesläktade avelspar av Gotlandskaniner. Så nu blir det till att läsa härstamningar och fundera på bra kombinationer. Det är spännande!

Förresten kommer vi kanske att få en vinterkull med "blandisungar" eftersom Rebecca och kompisen Oscar tyckte att Basilika skulle få lite nya kompisar så de släppte in honom till Godis och ungarna. Jag var inte hemma så jag vet inte om det har blivit någon parning men jag gissar att Basilika är könsmogen, han är drygt 6 månader. Ja, ja det är ju ingen katastrof men kanske inte riktigt vad jag planerat...

 

26 okt 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)