Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Kaninvardag

Igår var en bra dag, alla 11 burarna blev städade. Det är sällan jag hinner med alla burarna på samma dag så det känns extra skönt att "bli klar". Eftersom vi inte har så stor yta att disponera för kaninburarna så blir betesburarna fasta burar. Jag har prövat lite olika varianter med strö eller inte strö i utedelen av burarna. Fördelen med strö är att det går väldigt mycket smidigare att städa, nackdelen är att det kan bli väldigt blött när det är regnigt.

De senaste veckorna har vi fått besök då och då i kaningården, trevligt besök. Förra helgen var det dopkaffe i församlingshemmet och plötsligt hade vi närmare 30 nyfikna dopgäster klivande runt bland kaninburarna. Andra dagar dyker det upp vänner för att titta på djuren och prata lite. Igår kom en arbetskamrat med sina döttrar plus att de fyra grannbarnen kom för att mata djuren och titta på dem. Jag tycker det är jättemysigt med intresset för kaninerna samtidigt som jag kan bli lite oroad för att någon med mindre ärliga avsikter ska komma förbi när vi inte är hemma. Man hör då och då i kaninkretsar att uppfödare blivit av med djur eller att djurrättsaktivister släppt ut kaninerna. Det är ju inget jag oroar mig för dagligen men när mycket folk passerar kaninburarna under några dagar så dyker funderingarna upp.

Igår flyttade den första av Xanthes ungar, en helsvart liten kille som heter Sotis. Han kommer att bo tillsammans med lilla Ninni som flyttade till familjen i Askersund redan i mitten av april. Det är roligt när köpare är nöjda och kommer tillbaka för att köpa fler kaniner. Det är ju också en stor fördel när man har obesläktade kaniner så att man kan sälja blivande avelspar. Dent tanken för mig in på spåret fler kaniner... åtminstone ett avelspar NZR till skulle vara bra att ha (men jag kanske ska ta en sak i taget just nu...).

Idag har vi varit hemma för Rebecca och Gustaf är sjuka. Hemmadagen gav oss tid för en eftermiddagspromenad för att klippa grenar till kaninerna. Det är bra att det växer lite sly i vägkanterna utmed småvägarna runt omkring så att vi kan göra nytta med vägrensröjning samtidigt som kaninerna blir lyckliga. Vi passade också på att ge djuren kvällsmat tidigt på eftermiddagen. Det är spännande att se vilken skillnad vädret gör för kaninernas energi. Vanligtvis är de ganska otäliga när kvällsmaten kommer men idag låg flera av dem kvar i skuggan och bara pustade trots att havreblandningen serverades.

En anna sida av kaninvardagen; jag har lite pappersarbete att ta tag i. Jag försöker dokumentera så mycket som möjligt av kaninvardagen och framför allt omkring ungar och tillväxt. Nu ligger jag efter lite med skrivarbetet, allt det praktiska i vardeagen tar så mycket tid (jag har nog inte riktigt kommit in i att jobba 75% ännu).

9 jun 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)