Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Längtan.

Den vanliga vardagen är här igen efter jul- och nyårshelgernas ledighet och ett "annat vardagsliv". En ledighet då dagarna gått i vår egen takt utan så många måsten utanför hemmet. En ledighet tillsammans med nära och kära som också gett utrymme för tanke och eftertanke och det är där jag är just nu - i tankarna. Tänk att bara få "hoppa av" det hetsiga liv som är det vi kallar vardag och få leva närmare naturen och närmare oss själva.

Idag har jag tvättat ullplagg, gjort rengöringsmedel av tvättnötter, varit ute i snön med barnen och hunden, varit och handlat och pysslat lite med kaninerna. Jag trodde att jag skulle hinna baka något gott av dadlarna jag lade i blöt i morse, att jag skulle starta upp en ny surdeg och kanske laga några plagg i "lagahögen", men dit har jag inte kommit ännu. När jag håller på att vårda våra ullplagg, rensar bort lite plastsaker från hemmet, funderar på hur mycket mat vi verkligen behöver handla och vad jag verkligen vill ska serveras i vårt hem då börjar längtan riva i mig... Längtan efter att "hoppa av", ta ett steg tillbaka och leva ett enklare liv där vi inte måste ha så mycket av det vi ofta tror att vi behöver. Ett liv där det finns tid att baka och laga mat från grunden, odla och föda upp egen mat, sy kläder och annat vi behöver, låta dygnets ljusa timmar styra vad som görs, där umgänget med vänner är framför en värmande brasa medan grytan blir klar på vedspisen osv. 

En gång för många år sedan frågade min då 7-årige son "Mamma föddes du på medeltiden?". Ibland tänker jag att jag kanske hade passat bättre in då. Långt bortom alla de enorma mängder intryck vi lever med idag och bortom den galna konsumtion vi lever i som utarmar både vår jord och oss själva. Jag hade kanske varit rastlös då också men kanske hade jag varit tillfreds med att leva närmare naturen. Det är iallafall närmare ett naturligt liv nära naturen jag saknar idag.  Samtidigt slits jag mellan idén att leva enkelt i en lägenhet och drömmen om att få odla min egen mat och vara beroende av årstidernas växlingar och att bo i ett hus där jag själv påverkar materialen som huset är byggt/renorverat av. En enkel standard är nog det jag söker men eftersom vi är de vi är så klarar vi oss nog inte utan el, rinnande vatten och avlopp - utedass och utan dusch känns som ett steg för långt att gå...

Och sökandet fortsätter, om ett par månader vet vi inte var vi bor då vi fortfarande inte "hittat hem", kanske kan vi inte välja vart nästa gång vi flyttar men förhoppningsvis hittar vi det hem ska bli vårt länge, länge.

 

Det är kanske dags att ta fram Ekobyboken igen och fortsätta drömma...

 

 

God fortsättning på detta nya år som börjat med vacker, härlig vinter!

 

9 jan 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)