Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Lite goda grejer en måndag i januari.

Snön smälter snabbt bort och kvar blir isfläckar och mörker. Jag längtar efter ljusare dagar och vår... såvida det inte ska bli vinter på riktigt då får gärna våren dröja ett tag till.

När det är mörkt och grått behöver jag verkligen hitta på saker som inspirerar mig och ger ny energi för tröttheten är vintermörkrets ständiga följeslagare. Små glädjeämnen är just nu groddarna på diskbänken som jag pysslat om de senaste dagarna. I morgon kan jag njuta av mungböngroddar och på onsdag är nog alfalfagroddarna klara.

I ett fönster i vardagsrummet står en omgång gula ärtor som jag sådde igår som vi ska få äta som ärtskott om ett par veckor. Groddning är ett härligt sätt att äta färskt grönt mitt i vintern, närodlat och utan att det kräver en massa extra energi.

Ikväll har jag förberett en lyxig energiboost i form av juice/smoothie till i morgon. Den innehåller rödbeta, morot, grapefrukt, clementin och ingefära. När jag gör juice i råsaftscentrifugen brukar jag lägga tillbaka en del av "fruktköttet" så att den blir lite mer mättande samtidigt som en tar tillvara mer av själva grönsaken eller frukten. Resten av det som blir över när jag pressat morötter, rödbetor, äpplen etc. brukar jag frysa ner och använda till grönsaksbiffar eller i bröd. Det gör att jag med gott samvete då och då kan unna mig en riktigt god grönsaks- och fruktjuice.

Igår sådde jag mina första frön. Det blev buskkörsbärstomater, rotselleri, gul lök, snittselleri och jamaican bell (paprika). Några av fröerna var gamla så jag förväntar mig inte bästa grobarhet på dem men jag hinner ju börja om ifall de inte gror. Det känns bra och spännande att smygbörja odlandet lite.

Under diskbänken står min bokashikompost och fermenterar. Det är spännande att pröva och såhär långt har det fungerat d.v.s. det luktar inte. Såhär såg den ut ikväll när jag lagt ner dagens kompostmaterial och strött bokshiströ över. Mer om bokashi kommer så småningom.

Om någon nu skulle tro att vi alltid är så nyttiga och genomtänkta och bara äter "bra" saker så kan jag bjuda på en bild från eftermiddagens mysbakande med barnen. Tur att jag stoppade alla i frysen innan jag nattade barnen annars hade jag suttit här och proppat i mig nybakade kanelbullar...

Istället blev det något som iallafall är lite nyttigare att ta till när kvällssötsuget sätter in - kokoschips. Jag tycker att det är gott att knapra på och det dämpar sötsuget på kvällarna (som väl är kroppens sätt att skrika "ge mig energi!").

 

 

9 jan 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)