Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Lite mer miljövänligt.

Jag har länge tänkt att jag ska köpa bivaxdukar (bee´s wrap) och minska plastanvändandet i köket. Bivaxdukar kan ersätta både plastpåsar och plastfolie. Vi har nu prövat att göra egna bivaxdukar eftersom jag tyckt att de en kan köpa är ganska dyra. Det är inte särskilt avancerat och det enda som behövs är ett tätvävt tyg (vi använde ett linnetyg), bivax och värme. Vi lade bivaxbitar på tyget och värmde i ugnen på ca 75 grader. Det krävdes två-tre vändor i ugnen för att "fylla i" så att hela tyget blev väl impregnerat med bivax.

Nu är det bara att pröva om de är tillräckligt impregnerade och klarar av att skydda till exempel osten. Vi gjorde ett litet test med vatten, några droppar trängde igenom men det verkar vara ganska tätt.

 

 

Nästa lilla miljötips är för kattägare... Innan vi hämtade hem vår lilla katt funderade jag mycket på det här med vad vi skulle ha i kattlådan. Efter en del googlande och läsande bestämde jag mig för en specialkattlåda med spånpellets istället för kattsand eftersom jag inte vet vad jag ska göra med förbrukad kattsand då den varken passar i brännbart, biogaspåsen, naturen eller i komposten. Spånpelletsen är komposterbar vilket jag ser som en stor fördel. Andra fördelar är att det är både drygt och prisvärt plus att det inte luktar särskilt mycket om den. Kattlådan har tre delear; en botten ett "galler" och en överdel med filter. När katten kissar så droppar urinet ner i bottenlådan och när katten krafsar i pelletsen faller smulor ner och absorberar urinet, bajset är lätt att plocka bort direkt bland pelletsen. Jag är jättenöjd och katten fattade direkt att "det här är kattlådan" (trots att hon inte haft spånpelets tidigare).

 

 

4 nov 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)