Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Matglädje

Vad ska djuren äta och var ska vi köpa maten är ett par frågor som jag funderat mycket på och jobbat en del med. Hönsen äter korn, vete och havre plus matrester. Gotlandskaninerna äter gräs, grenar, hö och havre (vid behov) och vår NZR-kanin äter gräs, grenar, hö och kaninpellets. Hönsen verkar må bra av sin mat och är nöjda med den så de kommer att få samma blandning fortsättningsvis. Kaninernas kraftfoder ska jag fundera och läsa på lite till innan jag testar nya foderblandningar (Gotlandskaninerna får nog fortsätta med sin vanliga mat och lite havretillskott på vintern, vid dräktighet och när de diar). Jag skulle gärna komma ifrån det här med att köpa färdig pellets till våra köttraskaniner och skulle hellre göra en egen blandning men jag är inte tillräckligt påläst ännu. Tips mottages tacksamt!

Fram till nu har vi köpt foder till hönsen och kaninerna på Granngården eller via någon av Svenska Foders återförsäljare. Från början fanns det inte ens med i mina tankar att jag skulle kunna köpa direkt från odlaren, alltså bonden. Funderingarna på var vi skulle få tag bra och billigt foder landade så småningom på närodlat men jag hade ju inga kontakter... Jag kände inte heller att jag bara skulle kliva på hos någon bonde och fråga, jag är inte riktigt så oblyg. Men så för några veckor sedan stötte jag på en mamma vars barn går på samma förskola som Rebecca och Gustaf och vi började prata om var de bor och vad de ägnar sig åt. Det visade sig att de bor ett (långt) stenkast från oss och har bondgård. Jag frågade om möjligheten att köpa vete, havre & korn och hon trodde att det nog skulle gå bra. Vi införskaffade stora fodertunnor som "grannen" tog med hem till sig när hon för några dagar sedan ändå for förbi och på förmiddagen idag när vi kom hem från storhandling så stod de fyra tunnorna fyllda med foder på vår infart. Jag blev alldeles rörd! Underbara vänliga människor som inte bara säljer foder till oss utan även fixar och gör det så smidigt för oss. Det blev dagens stora matglädje!

25 aug 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)