Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Med råsaftcentrifugen väcks självhushållardrömmarna till liv.

Jag hittade en bok om juicer och smoothies på bokrean. Att göra egna juicer är något som jag varit nyfiken på länge men inte kommit till skott, framför allt på grund av att en råsaftcentrifug är dyr i inköp. Nu fick iallafall boken följa med hem. Steg 2 i juice- och smoothielivet var att försöka få tag på en råsaftcentrifug så jag efterlyste en på köp- och säljsidor på Facebook. Jag fick napp och hämtade igår en "endast prövad" råsaftcentrifug som jag fick ge 200 kr för. Jag hade läst några tester och detta var inte modellen som vunnit testerna men den var "godkänd" med noteringen att den lämnar väl myckete stora bitar bland resterna. Fördelen med denna modell är att den är väldigt lättdiskad vilket är ett stort plus.

Första juicen jag prövade att göra var en "Sweet and veggie"; morötter, selleri, sötpotatis, ingefära och vitlök. Spännande kombination... Det blev gott! Sparsam som jag är tyckte jag att det var svårt att kasta allt "spill" i restbehållaren så jag tillsatte lite i juicen så att den blev lite tjocckare. Med detta första försök började tankarna snurra omkring hur jag ska kunna ta tillvara resterna. Jag skulle behöva ha höns som kunde få frukt- och grönsaksresterna, men nu har jag inte höns och inga möjligheter att ha höns så då får man vara påhittig.

 

Idag testade jag att göra en "Renande röd morgonjuice" med rödbetor, morötter, apelsiner, citron och ingefära. Väldigt god om ni frågar mig men BLÄ! om ni frågar barnen...

Idag körde jag resterna genom centrifugen en gång till för att få ut mesta möjliga av grönsakerna och frukten. En del av resterna sparade jag sedan och stoppade i en bröddeg. Degen såg inte så fräsch ut, mer som köttfärs än bröddeg och brödet på jäsning såg ut som köttfärsbiffar med solrosfrön på... Resultatet blev dock inte så tokigt, inget vackert bröd men gott. I brödet hade jag (på tal om rester och ta tillvara) en skvätt julmust, jäst, rågmjöl och två olika sorters dinkelmjöl, olja, muscavadosocker, salt och grönsaks/fruktresterna. Jag tog inte tillvara alla resterna men en del iallafall, det känns bra.

Vad har då en råsaftcentrifug med självhushållning att göra? Jo, jag blir jätteinspirerad till att odla en del av de grönsaker och frukter vi vill äta både i juice/smoothie och som vi vill ha på vårt matbord. De flesta grönsakerna vi äter idag är ekologiska men ibland väljer jag konventionellt odlade grönsaker på grund av priset. Därför skulle det kännas bra att få odla vår egen mat så att vi kan äta giftfritt.

Från bokrean följde också en annan bok med hem...

Jag vet att jag inte borde läsa sådana här böcker just nu... Längtan efter en plats att bo, odla, ha höns, leva enkelt och naturnära blir så stark att jag nästan blir vilsen. Jag är dock övertygad om att en dag så är vi på rätt plats med fötterna i jorden samtidigt som drömmarna flyger högt och fritt. Det är en plats att längta till!

 

28 feb 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)