Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Nässelsoppa och nybakat bröd

Nässelsoppan blev mycket god! Jag rekommenderar verkligen att pröva receptet och om man plockat och rensat nässlorna i förväg så är det en snabblagad soppa. Som jag skrev igår i inlägget "Nu kommer sommaren - dags att tänka på vintern" så prövade jag att byta ut buljongtärningarna mot Vegeta, det gick jättebra. Receptet på nässelsoppan finns under fliken Recept.

Jag bakade lite bröd till dagens lunch som jag såg som en riktigt lyxlunch; nässelsoppa med ägg från frigående Ölandshöns och nybakat bröd. Jag bakar ofta bröd och det blir olika varje gång eftersom jag är en sådan där som "slänger ihop en bröddeg". Idag innehöll mitt bröd en mosad kokt potatis (det har jag nästan alltid i brödet eftersom degen jäser så bra och brödet blir luftigt), en finriven morot (det är en ny standardingrediens i mitt bröd för brödet blir saftigt och håller sig så i flera dagar), 2 pkt jäst, 5 tsk salt, 1 l. ljummet vatten, lite havregryn, lite linfrön, lite pumpafrön, ca 1 dl. solrosolja, ungefär 3/4 dl. sirap, några matskedar nyponskalmjöl (ger också ett luftigt och saftigt bröd), lite vetekli och så vetemjöl. När jag kom till vetemjölet blev jag lite svettig... det fanns inte en påse till i skafferiet såsom jag varit helt säker på. Jag hittade lite grahamsmjöl och lite rågsikt som jag använde också men det var inte nog för att skapa en hanterbar deg. Vad gör man då när man har 11 km till närmaste affär och inte en granne på rimligt promenadavstånd? Jodå, fram med långpannorna och försöka få ut degen i dem. Det gick bra och slutresultatet blev jättegott.

Hur blev det då med lyxlunchen? De små barnen åt inte av soppan (äggen och brödet däremot var ok) och Ola är så förkyld att han inte kände så mycket av smaken men jag tyckte att det vara fantastisk gott. Ja, ja det är inte alltid det blir som man tänkt... och tur är väl det för många gånger blir det bättre än vad man kunnat tänka ut i förväg. Vad beträffar nässelsoppa så kommer det fler tillfällen för Ola att njuta av den och barnen lär få fler tillfällen att träna på smaken.

19 maj 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)