Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Nu är jordfabriken igång - bokashi.

Nu har vi påbörjat en "jordfabrik" med vår första hink bokashikompost. Jag var ute idag och letade jord i trädgården att blanda bokashin med då rekommendationen är lika delar jord och bokashi. Jag är fascinerad över att det inte luktade särskilt illa när jag tömde komposthinken i tunnan, det luktade lite syrligt bara. Denna hink påbörjades den 6 januari under diskbänken och de 3 senaste veckorna har den stått orörd i ett hörn i hallen - jag vill knappt tänka tanken på vad det kunde ha luktat...

Om en har "jordfabriken" i rumstemperatur så sägs det att på två veckor blir komposten jord. Det hade varit spännande att pröva inomhus men jag har ingen plats att ställa en tunna med blivande jord inomhus plus att jag fegade ur lite med tanke på vad som kan vakna när en tar in jord utifrån. Därför hamnade min tunna med jord och bokashi ute på trappan. Där ute lär det ta längre tid än två veckor innan allt är klart men jag får väl vänta helt enkelt. Om det ser ut att fungera bra kanske jag vågar testa inomhus längre fram. Om det hade varit varmt och odlingsbart i jorden hade jag kunnat gräva ner bokashikomposten direkt i landet men eftersom vi fortfarande befinner oss i februari så får nog även den typen av aktivitet vänta lite också.

Vårt fermenterade köksavfall blandat med jord.

 

Med äggkartonger i botten (för att absorbera överdriven fukt) och ett jordlock över ställer vi nu tunnan åt sidan och väntar...

 

Inte snyggast i världen kanske men om det fungerar så är det väl värt att ha den blå tunnan på verandan.

 

Snyggast verkar ju inte vara min grej just nu så det är väl bara att fortsätta på temat "det fyller en viktig funktion och även om det ser rörigt ut så är det ok". Vårt vardagsrum är just nu en textil verkstad och ett odlingsrum. Jag kan bli tokig ibland över hur det ser ut men sedan när jag tänker på varför det "ser ut" så bestämmer jag mig för att det är såhär det får vara just nu. Det är bara att gilla läget när jag vill ha plantor att plantera ut till våren/sommaren och jag behöver ha enkel tillgång till mina symaskiner för att jag ska få mycket gjort även när bara korta stunder bjuds. Om jag någon gång kommer på att mitt hem måste se ut som i ett inredningsmagasin så kan jag väl ha det så sedan, sedan när inte allt i livet händer på en gång eller när jag har både orangeri och arbetsrum.

Igår såg det ut såhär i vardagsrummet. Idag är ytterligare några frön sådda och några plantor omskolade.

 

Avslutningsvis kommer en hälsning från vårt härliga lilla hönsgäng.

 

20 feb 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)