Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Nu kommer sommaren - dags att tänka på vintern.

Nässlor har vi gott om både i trädgården, utmed vägen och borta vid ladugården och det är jag faktiskt lite glad för. Tillgängligheten gör det ju enkelt att börja samlandet inför vintern och eftersom de så påtagligt finns där så talar vi också om dem under våra små promenader. Rebecca undrade härom dagen varför de finns för det gör ju så ont när man bränner sig på dem. Jag gissar att Gustaf undrar detsamma efter att för tredje dagen i rad bränt sig på dem. Vi började vårt samlande igår och Rebecca tycker att det är spännande att få ta på jobbarhandskarna och plocka nässlor och hjälper gärna till. Idag konstaterade jag dock att rensandet tar väldigt mycket längre tid när en treåring har hjälpt till med plockningen men det är det värt när man får strosa omkring tillsammans och plocka och prata.

De första knippena med Nässlor hänger på tork, det ska bli hönsmat till vintern. Tankarna kring nästa vinter började för min del redan när odlingarna planerades i februari. Det låter ju ganska trist för nu är det snart sommar och vintern som gick var lång, kall och i vår familj fylld av allehanda virus så vinter är nog bland det sista jag vill tänka på egentligen. Trots det har jag idag plockat nässlor till både folk och fä och hängt på tork eller förvällt.

Jag läste en forumtråd på ett hönsforum härom dagen där frågan handlade om vad ”hönsnördar samlar inför vintern”. I ett av svaren berättade en person att hen torkar Mjölkört, Renfana och Älgört. Det gjorde mig mycket nyfiken – varför just dessa växter? Jag har ställt frågan i forumet och hoppas få svar annars får jag leta information om vad dessa växter innehåller som skulle kunna vara bra för hönsen i vinter. Spännande att lära sig nya saker hela tiden! Andra tips på växter och bär att samla och torka inför vintern var Nypon, Äpplen (undrar om hönsen gillar torkade äppelbitar?), Hallon- och Vinbärsblad, Rönnbär och Blåbär. Någon tipsade om att frysa vinbär men jag funderar på om hönsen skulle gilla dem torkade istället. Att torka dem känns mer miljöekonomiskt då jag kan torka dem över vedpannan i köket och sedan bara förvara dem torrt istället för att ta upp plats i frysen som drar en massa el.

Nässlor till mat åt oss själva har jag också plockat idag. I morgon ska här ätas nässelsoppa med kokta ägg och nybakat bröd, en värdig söndagslunch. Jag har också förvällt ett par omgångar nässlor och frusit in både de mixade nässlorna och kokspadet så att vi ska kunna njuta av nässelsoppa även när det inte är säsong. Mitt bästa recept på nässelsoppa (ca 4 port.) kommer här:

2 l. Nässlor

1 l. Vatten

1 msk. Smör

3 msk. Vetemjöl

2 st. Höns- eller grönsaksbuljongtärningar

1 dl. Grädde

2 msk. Hackad gräslök

Salt

& ägghalvor till serveringen.

 

Skölj nässlorna.

Koka upp ½ l. Vatten och lägg i nässlorna, låt koka 5 minuter.

Sila av kokvattnet och SPARA det.

Hacka eller mixa nässlorna.

Smält smöret i en kastrull, blanda i vetemjölet och späd med nässelspadet + upp till ½ l. vatten.

Smula i buljongtärningarna och låt det koka ett par minuter.

Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av med salt.

Servera soppan med kokta ägg delade i halvor och bröd eller knäckebröd.

 

När jag gör soppan i morgon ska jag dock experimentera lite... Jag försöker ta bort alla buljongtärningar från min matlagning eftersom de innehåller så förfärligt mycket tillsatser av alla de slag. Jag laborerar just nu med att ersätta buljongtärningarna med Vegeta som är en Ungersk kryddblandning. Även i Vegeta finns tillsatser som jag gärna skulle slippa men det är definitivt både färre tillsatser och mindre mängd än i vanlig buljong. Jag kokade egen buljong i vintras men det är lite småbökigt och tar lång tid men smaken blev det inget fel på så det kanske är det jag ska göra fortsättningsvis, jag får fundera på det. Vegeta innehåller salt, torkade grönsaker (persilja, paltsernacka, morot, persilja, lök, majs), glutamat, socker och vitamin B2. Jag återkommer med korrigering av soppreceptet när jag provat fram bra mängd Vegeta vilket inte är helt enkelt då kryddblandningen är ganska salt.

 

18 maj 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)