Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Nytt år, nya idéer och nygamla drömmar.

Jag har varit mest ledig sedan dagarna före jul och har insett hur välbehövligt det var att få vila en del. Med vilan kommer ny inspiration och även om jag fortfarande känner mig ganska trött efter det år som gick och som var tufft på många sätt så poppar återigen idéerna upp. Att låta drömmarna ta fart, att över huvud taget orka drömma igen är så härligt. Jag är mitt i mina svävande drömmar väl medveten om att det kanske inte går att infria någon av dem det här året men just nu vill jag bara få förlora mig i idéerna och må bra av att få göra det.

Den stora drömmen om att kunna skaffa höns igen...

Jag kommer inte att välja lantrashöns nästa gång, inte för att det var något fel på Ölandshönsen vi hade utan för att jag då låser mig till att bara kunna ha en ras (enligt Svenska Lanthönsföreningens regler). Jag vill ha Maraner som värper mörkbruna ägg, Engelsk Araucana som värper gröna ägg och någon tredje ras som värper beige ägg. Jag är så fascinerad av olika äggfärger och tycker att det är så vackert, därför känns det viktigt i valet av hönsras. Jag har skapat kontakter så att jag kan få tag på Maraner av bra linjer och har hittat en familj som säljer Engelska Araucanor som är ganska ovanliga i Sverige ännu så länge. Det känns både roligt och spännande!

 

Den stora drömmen om odling...

Jag har blivit medlem i föreningen Sesam fastän jag inte har ett endaste lite trädgårdsland eller ens en pallkrage att odla i. Jag tänker att jag hinner att lära mig en del genom att läsa och förbereda till den dagen kommer då jag har odlingsmöjligheter i fråga om både plats och tid. Det här är föreningen Sesam: en ideell förening som genom praktiskt arbete verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter. Vi vänder oss i första hand till hängivna odlare som är nyfikna på ovanliga eller gamla köksväxtsorter och andra nyttoväxter. Det centrala i  verksamheten är att medlemmarna fröodlar dessa sorter. Egen fröodling är ett säkert sätt att bevara gamla favoriter även om de försvinner ur handeln.(citat från Sesams hemsida)

 

Den ganska stora drömmen om vaktlar...

Vaktlar har också funnits med i mina planer ganska länge så nu ska jag lära mig mer om "vaktelhållning". Det finns inte så mycket litteratur på svenska om vaktlar så ett bra sätt att lära sig är att ta del av andras kunskaper och erfarenheter. Därför har jag planerat att åka till Malmköping i februari för att delta i en workshop om vaktlar. Det ska bli mycket spännande!

 

Drömmen om den egna honungen...

Jag såg Kupsnickaren i bokhyllan härom dagen och kom på att jag faktiskt kan bygga egna bikupor. Därför är kanske inte drömmen om att ha ett par bisamhällen ouppnåelig längre. Det kostar ju en del att köpa bikupor, ramar, skyddutrustning och annat som behövs till biodling men om jag kan göra en del själv så kostar det min tid men inte så mycket kontanter. Min tid är dyrbar och jag kämpar ofta med att få den att räcka till men samtidigt så vet jag att när jag skapar, bygger och självhushåller är jag som allra nöjdast.

Jag funderar ganska mycket omkring vart jag är på väg och vem jag vill vara. Jag tror att mina själhushållningssträvanden är en spegling av dessa tankar; jag vill värna om och vara rädd både människor omkring mig, natur och djur. Jag vill leva så miljövänligt och rent jag kan utifrån den plats jag befinner mig i livet. Jag är inte rädd för att hugga i jobba praktiskt samtidigt som jag gärna förlorar mig i böcker, både skönlitterära och facklitteratur. Jag är inte särskilt radikal men vill långsamt bygga ett hållbarare sätt att leva där jag inte konsumerar mer än jag behöver. Jag hoppas också att vår enklare livsstil ska inspirera andra och få fler att se möjligheter trots att man inte har mycket pengar.

3 jan 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)