Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Omskolning och avhärdning

omskolade.jpg

 

Nu är det bara busktomaterna kvar sedan är alla plantorna omskolade. Körsbärstomaterna, capsicumväxterna och busktomaterna är inne på sin andra omskolning, resten har det räckt att flytta till större/egna krukor en gång. Körsbärstomatplantorna som är en kruksort "Wilma" har fått de krukor de ska få växa i (har planterat några i plastkrukor men de ska få riktigt stora krukor så snart vi flyttat) solrosorna har också fått sina "permanenta" krukor, alla andra är placerade i tillväxt- och förvaringskrukor. Någon gång i mitten av juni räknar vi med att flytta och jag hoppas att jag ska kunna hålla liv i alla plantorna till dess att de får flytta ut på friland. Landet som vi ska odla i är inte anlagt ännu så det kommer verkligen att bli intensivt framöver. Vi har blivit lovade välbrunnen ko- och hästgödsel och så tänker vi försöka med att bara fräsa ihop det med jorden/"gräsmattan" som finns nu. Jag gissar att det första året lär innehålla en lång och slitsam kamp mot ogräsen men jag hoppas kunna täckodla en del så att jag inte behöver rensa ihjäl mig. Uppdateringar om detta arbete kommer så småningom.

 

Ur Handbok för Köksträdgården av Lena Israelsson:

"Avhärdning. Plantor som drivs upp inomhus blir veklingar. För att de ska anpassa sig till det tuffa livet utomhus måste de avhärdas, det vill säga gradvis vänja sig vid uteklimatet. Första dagen får plantan stå ute i skuggan ett par timmar, andra dagen ytterligare ett par timmar, tredje dagen får den stå ute tillkvällen... Efter en vecka är plantan avhärdad. Då kan man se att den har blivit kraftigare."

Avhärdning är vad jag försöker mig på just nu. Pust vilket jobb det är! Jag har 17 krukor med tomater, 5 krukor med solrosor, 9 krukor med squash, 2 lådor med rotselleri, 3 lådor med lök, 1½ låda med gurkplantor, 1 låda med grönkål och så lite annat smått som ska bäras ut och in varje dag. Jag förstår nu varför jag brukar slarva med avhärdningen... men i år har jag satsat mer på odlingen än tidigare så jag försöker verkligen göra "rätt" för att skapa goda förutsättningar för att få välmående plantor som kommer att ge bra skörd. Såhär långt har det gått jättebra med nästan alla plantorna och det är få som har förväxt och blivit rangliga. Det som inte har fungerat så bra är grönkålen, den vill inte riktigt komma igång och växa men jag hinner så ny om inte de plantor jag har vill ta fart och växa. Capsicumväxterna kommer att få fortsätta bo inomhus eftersom vi inte har något växthus, friland blir för kallt för dem och frukterna (om det ens blir några) blir små och tråkiga.

24 maj 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)