Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

På hösten blir det lugnt, eller?

Jag älskar hösten för då blir det lugnare, lite mera kravlöst och mera vilsamt. Det är vad jag brukat säga förr om åren men i år odlar jag och då är det sannerligen inte lugnt nu när hösten kommit. Det är full fart med att skörda och ta hand om skörden, så mycket att jag nästan inte hinner med. Det jag verkligen inte hinner med är att ge mig ut i skog och mark på jakt efter svamp, nypon, rönnbär m.m. Men jag lär mig, tänker jag - nästa år vet jag hur mycket tid allt tar och då kan jag förbereda mig bättre för att hinna med. Om jag inte hinner plocka en massa saker detta år så är det ju så fantastiskt att det kommer att växa nytt nästa år och det känns väldigt bra. På något sätt så blir stressen kring skörd och tillvaratagande ingen negativ stress, det känns bara bra även om det är mycket. Det är ju också en förmån att inte vara beroende av det jag kan odla och det som kan "hämtas" i naturen, vi behöver ju inte svälta i vinter för att jag inte hann med allt jag ville.

Idag har Rebecca och jag skördat de sista pumporna och vintersquashen. Det blir lite tomt i köksträdgården när alla stora växter försvinner men det är härligt tillfredsställande att få hålla på.

 

Vi har också burit in våra physalisplantor i gästhuset med hopp om att alla physalisar ska mogna för det är många som fortfarande är gröna.

Dagens physalisskörd.

 

Tomater har nog varit årets stora grej. De har fungerat bra att odla både i krukor och på friland. Tyvärr blev inte september varm och solig, som jag hade hoppats på, så att tomaterna skulle hinna mogna ordentligt. Det har blivit en hel del förädlande av gröna tomater och tomater som eftermognar inomhus. Visst skulle det vara fantastiskt att ha ett växthus men det är verkligen inget måste, tomaterna växer och mognar ändå.

För någon vecka sedan kokade jag grön tomatchutney, den passar riktigt bra till köttgryta.

Jag har också prövat att torka röda tomater och lägga in i olja. Vi har inte provsmakat ännu men det ser ut att ha gått bra iallafall.

 

Vår majs blev dock inte så lyckad i år för den har inte hunnit bli klar. Vi har ätit 6 majskolvar och njutit av att de är så fantastiskt goda. Vi är lite ledsna över att inte få fler majskolvar att mumsa i oss men, som sagt, det kommer en ny odlingssäsong nästa år. De ofärdiga majskolvarna får bli hönsmat istället och på så sätt har inte odlandet varit helt förgäves.

En av de få mjölmajskolvarna vi ätit. Det sägs att de inte är så goda att äta kokta med smör eftersom de är avsedda för att göra majsmjöl av men innan de är fullt mogna smakar de gott ändå (och de är dessutom väldigt vackra).

 

Pumpor och vintersquash är bra grödor att odla (såvida en upskattar att äta dem). De växer tacksamt om de får vatten, sol och värme OCH de är bara att plocka in och lägga på något bra ställe för lagring. De kräver inte att bli omhändertagna direkt utan en kan ta dem allteftersom vilket är fantastiskt bra när tiden är knapp.

Och om en har tur så kan en få sig ett gott skratt när en tittar till pumporna på vardagsrumsgolvet...

En av våra nakenfröpumpor har blivit äten på vilket gör att jag inte kunde ta in den och låta den mogna inomhus (risken att den skulle ruttna istället för att mogna kändes alltför stor). Den fick hönsen idag och det var uppskattat.

 

Här är en del av våra konserver som ska avnjutas framåt vintern. När jag ser det här känner jag mig både rik och lycklig.

 

Det är fortfarande en hel del som ska avslutas och städas upp i odlingarna plus en del land/odlingsbäddar som ska förberedas för nästa års odling så sysslolös lär jag inte bli på ett tag. I huvudet snurrar många tankar om hur jag ska utöka odlingarna och vad vi ska satsa på nästa år. Vår lilla odling har verkligen fått mig att förstå vilka mängder mat vi äter och hur stor yta det skulle behövas för att bli självförsörjande på några olika grödor för att inte tala om ifall en skulle försöka vara självförsörjande på alla grönsaker och rotsaker.

 

Lite sådär mitt i alla höstgöromål har jag i helgen sytt en del för uppforskat. Det var ganska längesedan jag gav mig tid att sy så det kändes riktigt roligt. Kul att få se resultat direkt och kul att få vara kreativ. Lunchväskor har blivit senaste tillskottet i Uppforskats sortiment.

 

 

 

9 okt 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)