Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Planering i all ära men...

Jag  försöker planera bra för att det inte ska bli kaos men ändå hamnar jag alltför ofta i att allt borde vara gjort, helst igår, samtidigt som listan på allt som inte hunnits med fortfarande är lång. På ett sätt är det en del av tjusningen med det liv vi valt men på ett annat sätt kan det stressa mig väldigt mycket särskilt när to do-listan fylls av högprioriterade uppgifter som varken hunnits eller orkats med. Just nu har jag en to do-lista som är lång och som omfattar både viktigt och mindre viktigt, både stora projekt och småsaker samt både utejobb och innejobb. Jag tycker om att göra listor för då kan jag flytta ut alla "jag vill" och "jag måste" ur huvudet och lämna plats åt andra tankar. Det svåraste i vardagen är nog att tiden och orken är begränsad, jag vill ju så mycket och en del av de där sakerna måste ju göras nu, just nu innan det är försent. Hur eller hur så är det en härlig känsla att få stryka saker på listan och när jag kommit på nya saker som inte är med på listan gör jag helt enkelt en ny och tar med det som fortfarande är ogjort och fortfarande relevant från den gamla listan.

Jag kan ibland uppleva att vi inte hinner med någonting och då är listorna också bra för då blir det tydligt att jag gjort en massa saker utöver de dagliga laga mat, diska och ta hand om djuren. Nu har vi haft en lång period då jobbet och vardagsgöromålen varit mer än nog och allt annat har fått stå tillbaka. Jag tycker att det är frustrerande när måsten tar all energi men det är ju så livet ser ut emellanåt och jag gissar att det bara är att gilla läget och göra de roligare sakerna när tid och energi finns.

Vårens ljus och värme (som äntligen verkar ha kommit igen) ger mig massor av kreativitet och energi. Idag tog jag en tur både i trädgården och inomhus och fotade lite hur här ser ut just nu.

I trädgårdens odlingsdel går det långsamt och jag är lite frustrerad över att jag inte kommer vidare just nu. Min bil har krånglat och kostat alldeles för mycket i reparationer den här våren (och vintern och faktiskt även i höstas) så att köpa några kubikmeter jord som jag hade planerat är parkerat på väntelista. Jag klurar på hur jag ska kunna komma förbi jordköpet men ändå odla allt som jag hade tänkt. Tips mottages tacksamt!

Grunderna för några av odlingsbäddarna är iallafall gjorda och det är bara ett jordlager som saknas. I vår första odlingsbädd växer vitlök, luftlök, spenat och lite annat såhär långt. Det är härligt att åtminstone ha lite spenat att skörda.

Bakom hönshuset hittade vi ett par rabarberplantor som jag tänkte nog kan trivas bättre om de får lite mera ljus så de har vi flyttat fram i trädgården. Jag fick bra grävhjälp av två små godingar som kämpade och grävde djupt nog för att både lägga ett lager gödsel i botten en sedan med god marginal plantera rabarberna.

Vi fick möjlighet att gräva upp lite Vresrosor (gratis) som nu är planterade i trädgården. Jag hoppas på att så småningom kunna plocka nypon i trädgården för att fylla årsbehovet av nypon till soppa, brödbak och annat. Ännu så länge ser de inte mycket ut för världen men jag hoppas att de ska trivas och växa bra. Om det fungerar och de trivs så tänker jag att rosenhäcken ska bli längre och rama in trädgården lite mot öster.

 

Hönsen verkar trivas bra med att hönsgården inte har några begränsningar utan att de får gå fritt bakom hösnhuset och i trädgården. Vi får fantastiskt fina och goda ägg med de allra gulaste gulorna.

Dagens lunch idag blev guldigt gula pannkakor som smakade vädligt gott.

 

Inomhus har vi på något sätt ett dubbelliv - vi försöker odla, vara kreativa och skapande och samtidigt leva ett "vanligt" liv. Det är ingen enkel ekvation... Det är fullt av plantor som skulle behöva skolas om och flytta ut men den kalla våren (och bristen på jord) gör att vi får vänta lite till och lite till och lite till.

Några olika chilisorter som skulle behöva större krukor och värme ute.

 

Förvuxna tomatplantor som jag inte hunnit plantera om.

 

Physalisdjungeln...

 

Citrontagetes som jag tänkt samplantera med tomaterna.

Växterna som fått flytta ut i "gästhuset" glömde jag fotografera idag. Där ute finns alldeles för många kronärtskocksplantor - men de växte ju så bra... och ett antal tomatplantor för det måste en väl ha hur många som helst, eller?

 

Så var det det där med Uppforskat också, det behövs ju också hinnas med. Det är inte helt enkelt att klämma in sömnadstid i vardagsschemat men när jag väl hamnar framför mina symaskiner så mår jag väldigt bra. Jag tycker att det är fantastiskt roligt att hålla på med både sömnaden och att komma på "nya produkter". I hyllan ligger ett antal tillklippta tygpåsar i olika storlekar, i huvudet finns en hel del idéer och på matsalsbordet huserar mina symaskiner. Den här veckan har jag hunnit med skapa te- och kaffefilter samt sy klart en tygpåse som legat "nästanfärdig" ett tag. Det skulle vara kul att få lite fart och fylla på i webbutiken men just nu är det ju så mycket odling på schemat (plus alla avslutningar och öppet hus på förskola, fritids, skola och allt extra som händer på jobbet nu i maj) så det får väl vänta lite. Ja, ja det är väl bara att ta en dag i taget och låta livet få te sig som det gör. Det kommer säkert långa dagar med gott om tid för textilt skapande.

 

I köket har jag tre stora burkar med kombucha, två av dem satte jag idag och den tredje har stått i 9 dagar men jag tänkte att den ska få stå lite till så att jag får lite spridning på när kombuchan blir klar så att jag alltid har tillgång till färdig kombucha för det är såååå gott.

De två längst bort är nygjorda idag och den närmast i bild är egentligen färdig. Jag har inte haft kombucha i olika stadier förut så jag blev överraskad över hur olika de ser ut.

Vad ska en då med sådana mängder kombucha till? Jag tycker att det är gott att dricka som det är, jag blandar det i mina grönkålssmoothies och jag bjuder gärna på den när vi får besök - då går de ju åt en del.

Sist en bild på grönkålssmoothie som är så fantastiskt gott och kan varieras i oändlighet. Om den beroendeframkallande grönkålssmoothien får jag nog skriva ett helt inlägg en annan dag, tror jag.

12 maj 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)