Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Pollinering, honung, vax och propolis.

Det är mindre än ett år sedan jag första gången läste om biodling i topplistkupa, hade nog inte ens tänkt att moderna bikupor kunde se ut på något annat sätt än de brukar. Idag har jag varit på en spännande kurs "Introduktionsdag till biodling med topplistkupor". Och vad leder en sådan dag till? Jo, att jag ännu mer vill ha bin... Ända sedan jag gick en biodlarkurs för fem år sedan har jag haft en förhoppning om att någon gång kunna skaffa bin men det är ju en del stora investeringar och en hel del jobb så det har känts som om det legat låååångt fram i tiden. Med topplistkupor så ser biodlandet lite annorlunda ut och framför allt så är det kanske möjligt för mig att skaffa bin inom en inte alltför avlägsen framtid.

Topplistkupan är en horisontell bikupa där bina bygger sina egna vaxkakor vilket innebär att biodlaren slipper köpa färdiga vaxkakor och montera i alla ramar. Det är möjligt att själv bygga sin topplistkupa av nytt eller återbrukat material eller köpa från småbruk.se. När en skattar (skördar) honung från en topplistkupa använder en inte slunga, som är en ganska stor och dyr investering, utan en krossar vaxkakorna med honung i och låter sedan honungen silas bort från vaxet. Utöver kupa och skyddsutrusning behövs det inte stort mer än en livsmedelsgodkänd hink, en potatispress och en saftsil med silduk - så det rör sig inte om några jätteinvesteringar. Just redskapskostnadsbiten tilltalar mig eftersom investeringen ändå blir ganska stor då ett bisamhälle kostar någonstans mellan 2000 och 5000kr (beroende på vilken typ en väljer att köpa/kan få tag på).

Det skulle vara fantastiskt roligt att ha bin av flera anledningar. Det behövs fler bin för pollinering av växter plus att en får fantastiska produkter av bina. Att kunna producera egen honung skulle kännas riktigt bra för vi använder en hel del honung. Jag har också användning för bivaxet till både bivaxdukar, ljus och hudvårdsprodukter. Propolis är också en riktigt bra och spännande biprodukt. Det är ett kitt, ett harts, som bina bl.a. använder för att täta sina kupor för att skydda sina samhällen mot angrepp av bakterier, virus och svampar. Propolis, som innehåller mer än 300 olika ämnen (vitaminer, mineraler, aminosyror och antioxidanter), är inflammationshämmande och kan användas på sår och vid infektioner.

 

På kursen idag fick vi lära oss om hur bin fungerar samt vara med om en överflyttning från ramkupa till topplistkupa. En fantastiskt lärorik och inspirerande dag.

"Lådan" som bina leverats i (placerad ovanpå en topplistkupa).

 

Binas nya boende.

 

En ram full av bin, drottningen är inringad. (foto Caroline Ahlenius)

 

Täckta yngelceller och ett "nyfött" arbetsbi.

 

Kursledaren Patrick Sellman visar och förklarar av hur en flyttar vaxkakorna från ramar till topplister.

 

 

 

21 maj 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)