Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Pumpastroganoff och tankar om klimatsmart mat.

För mig är det ren lycka att fortfarande kunna njuta av de grönsaker vi odlade i somras. Vi har ännu en del kvar att njuta av bland annat pumpor.

Pumporna lagrar jag i rumstemperatur i vårt vardagsrum, det fungerar fantastiskt bra. Den stora hemligheten med att lyckas med lagringen är att behandla pumporna som om de vore av glas när de skördas och bärs in till sin lagringsplats.

För några dagar sedan gjorde vi en av mina favoritpumparätter - pumpastroganoff. Receptet kommer snart att finnas under fliken recept.

Pumpastroganoff gör jag med pumpa, rödlök, körsbärstomater, rosmarin, vitlök, tomatpuré, creme fraiche, grädde, dijonsenap, sambal oelek, grönsaksbuljong, persilja, olja, salt och peppar. För att kunna göra pumpastroganoff mitt i vintern när vi inte har några färska egenodlade tomater så frös jag i slutet av sommaren ner hela körsbärstomater som jag nu kan använda i matlagning och det fungerar riktigt bra.

Jag funderar en hel del omkring matens påverkan på miljön för den är stor, mycket stor. Jag vill försöka minska vår påverkan på klimatet genom att äta mera klimatsmart och det är inte enkelt. Ett val som ofta lyfts fram är att äta mera vegetariskt. Vi äter, eller vi försöker äta, en hel del vegetariskt men alla i familjen är inte riktigt med på tåget så det tar tid att introducera och vänja in nya smaker. En smakportion kan vara nog så bra, det är ett litet steg framåt. Här är ett barns tallrik från häromdagen; falukorv och pasta, grönsaker och en klick pumpastroganof.

Jag tänker att det får ta tid. Under tiden tänker jag att vi kan välja att äta klimatsmart och hållbart på andra sätt också, bland annat genom att odla mycket av vår mat - den besprutas inte och den kräver framför allt inga transporter. Något som ofta nämns när det gäller hållbart tänk omkring mat är att resorna vi gör till affären är enormt miljöbelastande liksom produkternas transporter från producent till butik. Jag försöker tänka på "att göra saker på vägen" när jag ändå är iväg med bilen istället för att åka en extra gång, det fungerar för det mesta. Jag försöker också tänka säsong när vi planerar vårt ätande liksom att välja närproducerade produkter (svenska grönsaker, svenskt kött, svensk frukt m.m.). Vi klarar ju oss alldeles ypperligt utan färska tomater, gurkor och paprikor mitt i vintern, det handlar mest om att göra medvetna val och även ibland avstå vissa saker som vi kan få äta i överflöd vid andra tidpunkter på året. Jag ser det inte som en uppoffring utan ett annat sätt att tänka och se på vår planets resurser. Jag tycker också att det är en spännande utmaning att se hur mycket vi kan producera och förädla/bevara för att vara lite, lite självhushållande vissa delar av året.

Vi äter kött och har i dagsläget inga planer på att inte göra det men vårt köttätande innefattar medvetna val. Allra lyxigast och bäst känns det när vi får möjlighet att äta viltkött, en möjlighet vi får då och då tack vare mina fina bröder som delar med sig. När vi köper kött är det uteslutande svenskt kött, av flera anledningar; djurhållningen i Sverige är bättre än på många andra ställen i världen, transporterna blir kortare (även om jag behöver fundera flera varv innan vi köper vissa köttprodukter där djuren är uppfödda och slaktade i Sverige men köttet är styckat och packat i exempelvis Polen). Det som kan störa mig är att det är svårt att göra medvetna val gällande svenskt kött om jag inte köper direkt från producenten. Jag skulle vilja kunna välja svenskt naturbeteskött i butik men där finns sällan någon skillnad på märkningen om djuren är uppfödda på gräs, hö, ensilage och spannmål (där spannmålet genom sin produktion innebär en mycket större belastning på miljön) eller om de är uppfödda på enbart gräs, hö och ensilage.

En annan viktig sak som jag försöker tänka på när det gäller klimat och mat är att minska matsvinnet. För oss som har höns trollas en del av matsvinnet bort för det blir till hönsmat istället men även om det inte går helt till spillo så hade jag önskat att vi varit mer rädda om vår mat så att den hamnat där den var avsedd att hamna istället för hos djuren. Det jag märkt tydligt är att vi oftast är mycket mer rädda om den mat vi odlat själva, kanske för att vi vet hur mycket arbete det kostar att få fram den.

Jag är en sådan som tror att ekologisk mat är mera hållbar. Jag vet att det finns olika synsätt på det och vissa hävdar att eko inte är bättre utan snarare sämre för miljön. Jag är helt övertygad om att den iallafall är bättre för vår hälsa, det känns inte särskilt sunt att äta mat som besprutats med gifter så därför väljer vi att äta ekologiskt så mycket vi kan (ibland är det tillgången på eko som hindrar och ibland får jag välja annat av ekonomiska skäl).

Jag har fått en del frågor om att jag förodlar med växtbelysning - elen är ju i många fall också miljöbelastande. Jag har funderat en del på det och tänker att de ledlampor jag använder inte drar så mycket el och jämfört med att köpa grönsaker som ska transporteras till butik och sedan hem till mig så tror jag att det ändå är mera klimatsmart att odla sina grönsaker. Andra vinster som jag ser med den egna odlingen är att det många gånger smakar mer än köpegrönsaker och att jag mår så bra av att få hålla på med mina odlingar.

Såhär i början av februari har jag bara sått några få saker ännu men det lär bli mer inom den närmaste månaden. Innan vårsådderna drar igång på allvar ägnar jag en del av mina odlingar åt sådant som vi äter direkt typ solrosskott, ärtskott och groddar. Att odla skott och groddar är ett enkelt sätt att tillgodose behovet av gröna grönsaker utan att behöva köpa importerad sallat (och barnen äter bättre av groddar och skott än sallat).

Att vara en klimatmedveten matkonsument är inte enkelt för det finns så många motstridiga uppgifter om vad som är bättre eller sämre men det finns små saker som inte är så betungande t.ex att minska matsvinnet och vara rädd om råvarorna, ersätta vissa långtbortifrånimporterade grönsaker med sådant som är i säsong och gärna svenskodlat, köpa svenskt kött och svenska mejeriprodukter, köpa och ta tillvara/förädla när det är säsong (till exempel köpa svenska körsbärstomater och frysa dem för att sedan ha i vinterns matlagning) och - inte minst för nöjets och tillfredsställelsens skull - grodda själv.

 

3 feb 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)