Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Ruggigt värre...

Redan i augusti började vi få färre ägg, jag misstänkte först att hönsen lade äggen någonstans i trädgården men fann inga äggömmor. Jag började fundera på om det var höst på gång i hönsvärlden och under september fortsatte hönorna att värpa få ägg men jag hittade inte en massa fjädrar som jag förstått skulle vara tecken på att de ruggar. Igår morse gick det inte att ta miste på vad som pågår i hönsflocken - ruggning. Hela golvet i hönshuset "var täckt av" fjädrar och en del av hönorna ser lite skruttiga ut.

När solljuset minskar på hösten går hönsen in i en viloperiod (om de lever ett naturligt liv vill säga). När de ruggar byter de ut sina fjädrar, de tappar de gamla och bildar nya. En del höns kan tappa nästan alla fjädrar på några dagar och se synnerligen kala ut medan andra tar god tid på sig att byta ut fjäderdräkten. Under ruggningen lägger hönorna inga ägg, energin och proteinet går istället åt till att producera nya fjädrar.

Efter fjäderbytet kommer vintervilan då hönsen inte värper några ägg. De behöver dock ha ljust ca 8 timmar om dagen för att hinna få i sig den mat de behöver. Vintervilan kan man se som en omladdning inför nästa säsong. Det sägs att om hönsen fått rugga på ett naturligt sätt och sedan fått sin vintervila så får man fler befruktade ägg och starkare kycklingar. Om det är så enkelt att "hjälpa naturen" genom att bara följa den så köper jag gärna ägg i affären i höst och i vinter. Problemet sist jag handlade var dock att välja vilka ägg jag skulle köpa, inga ägg är ju så goda som de som våra hönor ger oss. Då slutade det med ett paket ekologiska ägg och så får det nog bli till dess att våra hönor börjar värpa igen. Om vi har tur så kommer unghönorna igång och värper innan vintern, de är 15 veckor nu så det är nog minst 5 veckor kvar innan de förhoppningsvis börjar värpa.

 

 

 

6 okt 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)