Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Så kom vintern och idag stannade vi inne.

Ledig fredag med en, vad jag igår trodde var, lagom lång "to do-lista"; städa klart kaninburarna, slakta tre kaniner, baka bröd, vika tvätt och slänga ut julgranen. Som vanligt började fredagen lugnt i vår egen takt, det är så skönt att få dessa lugna morgnar då vi mjukstartar. Där mellan kaffekopparna anade jag att det nog skulle bli en trött dag... så jag bestämde mig för att vara snäll mot mig själv och ta det lugnt och fortsätta leva i vår egen takt. Istället för att gå ut i kylan och snålblåsten och jobba med det jag planerat kurade vi inne och medan barnen lekte satte jag mig med lite kaninplanering.

Under sommaren har vi byggt 10 kaninburar, det var i tanken ett väl tilltaget antal för att ha lite utrymme för kommande kullar. Idag är nio av tio burar bebodda, en kommer att bli ledig när jag slaktar överskottet från förra året och en blir ledig när Choklad flyttar till en vän vars avelshane dog innan jul. Vid Kullagårdens Bed & Breakfast finns en kaninbur där två av våra Gotlandshonor bor, de är bl.a. klappkaniner för besökare på Kullagården. Nu när det börjar bli kallt och fruset tänker jag att tjejerna ska få flytta hem, det blir lättare att tillgodose behovet av vatten för dem då. När det är minusgrade ger jag kaninerna vatten två gånger om dagen för att de förhoppningsvis ska hinna få i sig tillräckligt med vätska innan vattnet i skålarna fryser. Jag har funderat en del på hur kaninerna ska placeras med tanke på att kaninungesäsongen snart startar och jag tyckte att jag hade räknat ut det bra med burplaceringar och burarna skulle räcka till alla. För ett par veckor sedan "snubblade jag över" en begagnad bur som jag köpte för att ha som reservbur. Reservburen insåg jag att den nog kommer att bli någons hem eftersom vi bestämde att vi ska spara Pralin som är en blandraskanin New Zealand Red + Gotland. Från början var tanken att blandiskullen skulle bli ätkaniner men med allt som hände med dessa ungar i september så har vi inte riktigt vetat hur det skulle bli med dem. Karamell är en mycket lugn och tillgiven liten kanintjej så henne vill vi behålla ett tag till för att senare besluta hur vi ska göra. Det är också intressant att behålla henne och dokumentera hur hon växer. De två unga kanintjejerna som bor vid Bed & Breakfast hade vi bara för avsikt att behålla den ena men eftersom Madicken är en mysig kanin som vi inte fått sålt så har jag bestämt att vi ska behålla henne åtminstone över vintern för att se om jag kan sälja henne till våren. Alla beslut om att spara kaniner gör ju att de blir fler och fler... Burarna skulle enligt min planering räcka iallafall, det är ju det viktigaste. Men... i förrgår kväll hittade jag en stor Rex-hona som jag verkligen ha. Stora Rex är jättefina kaniner med sammetsliknande päls. Jag tror att det blir jättefina skinn av Rexar därför har jag tänkt att sådana vill jag ha ett avelspar av. Så fanns hon bara där... Lilla Tösen kommer från en uppfödare utanför Lidköping och jag bestämde mig direkt i onsdags kväll att jag skulle köpa henne. Jag tänkte att transport löser sig på något sätt. I morgon eftermiddag/kväll ska vi hämta Lilla Tösen i Flen, Flen är ju närmre än Lidköping och så kan vi passa på att hälsa på en vän som vi inte träffat på länge.

Så var det det där med burar... plötsligt kräver det lite mer planering att få burarna att räcka till. Såhär ser min plan ut just nu:Det kan komma att bli burkris framåt försommaren men det går kanske att lösa med ett par större hagar för ungdjuren.

När jag ändå satt i köket och njöt av värmen från vedspisen passade jag på att göra upp en enkel avelsplan för året. Den ser ut såhär just nu (det hinner kanske ändra sig...):

Ja, så kommer ju förstås Lilla Tösen som ska paras också under året och till henne vill jag hitta en renrasig Stor Rex-hane. Plötsligt är letandet igång igen... och det är ganska spännande. Jag börjar fundera på att minska ner antalet Gotlandskaniner (nu har vi 3-4 honor och 3 hanar i aveln) men det få nog bli en sak i taget så ger det sig nog vilken inriktning det ska vara på vår kaningård.

Ikväll var det kallt och det kändes motigt att ge sig ut till djuren, tröskeln var väldigt hög. Sen när jag väl är där ute och går och pysslar så är det fantastiskt gott och jag mår verkligen bra av att få den där stunden i lugn och ro ute bland djuren. Visst har det på många sätt varit enkelt med den milda vintern; inga frusna vattenskålar, ingen snö att skotta osv. men jag tycker ändå att det är mysigt med lite riktig vinter. Ikväll när jag kom in stod te och mackor framdukat, väldigt mysigt och gott.

11 jan 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)