Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Sådär, nu är kläckaren tömd.

Varje kväll har jag lyst de ägg vi haft kvar i kläckaren och jag har sett liv i minst tre ägg. Rörelserna i äggen har hållit hoppet uppe, kanske skulle det kunna bli någon kyckling till. Ikväll var det bara i ett ägg som det fortfarande rörde sig. Jag tog då beslutet om "kejsarsnitt", det 27 dygnet var påbörjat och jag gissade att slutet var nära även för denna lilla kyckling. Jag började försiktigt skala ägget, kycklingen pep svagt och rörde sig. Den hade själv tagit hål på luftblåsan men inte lyckats få hål på äggskalet. Förra veckan läste jag om hur man skulle göra om man skulle hjälpa en kyckling ut ur ägget; skala försiktigt och slutligen öppna i den spetsiga änden, snabbt leta rätt på navelsträngen och klämma åt så att inte kycklingen riskerade att förblöda. Det fungerade bra att göra som jag hade läst, det blödde inte mycket och kycklingen var vid liv. Den lille pippiplutten var dock mycket svag, den andades en stund och sedan dog den. Till det yttre var den välskapt och allt såg ok ut så jag tror, liksom jag tidigare uttryckt, att problemet varit ojämn temperatur och ojämn fuktighet i kläckaren. Jag brottades sedan med hur jag skulle göra med de ägg som var kvar - skulle jag titta i dem eller skulle jag bara kasta dem? Jag bestämde mig slutligen för att öppna de ägg där kycklingarna såg ut att vara fullgågna, jag tänkte att jag nog har en del att lära. De ägg jag öppnade innehöll både normalstora och mindre kycklingar. Det känns tråkigt att så många kycklingar inte klarade sig, jag tänker att det kanske varit plågsamt för dem... Men jag får släppa det och tänka på det som är bra istället och då är det mycket glädjande att vi iallfall har fyra pigga kycklingar som växer och mår bra.

Jag får fundera vidare kring det där med kläckare. Så länge vi har en ruvhöna så behöver vi ingen, det känns både bättre och tryggare med "äkta vara". Om vi ska skaffa vaktlar så får jag ta ett funderarvarv till runt kläckare för då kommer vi nog att behöva ha en men jag vill ha en mer automatisk än den vi lånat. Det skulle kännas tryggare. Just nu har vi dock ingen plats för vaktlar även om jag gärna vill ha och tycker att det skulle vara spännande så får nog tankarna på fler djursorter vila över vintern.

 

 

16 sep 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)