Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Samlaren gläds och njuter

hostbilder-september-13-011.jpg

Jag älskar att samla och ta tillvara mat som finns i naturen, tycker att det känns så sunt och så bra. Den här sommaren/hösten har jag dock inte gett samlaren i mig utrymme att "få leva i sitt allra bästa". Det har mest varit fokus på djurbostadsbyggen (och inte minst målning av alla kaninbursdelar och hönshuset), flytt och att komma i ordning på nya stället. Några småturer ut i skog och mark har det dock blivit så nässlor finns torkade till hönsen i vinter, grenar till kaninerna, olika soppar bl.a. en hel del Karl Johansvamp till oss, lite rönnbär till kaninerna och hönsen och nu hänger första omgången med äppelringar på tork i köket.

hostbilder-september-13-014.jpg

Jag tänker i dagarna ge mig ut och plocka mera rönnbär till djuren och efter första frosten hoppas jag komma ut och plocka åt oss själva för att göra rönnbärs- och äppeldricka. Jag har haft receptet i flera år men aldrig prövat så nu är det dags. Morotsmarmelad känns också som att det "ligger i tiden" liksom äppelmos och torkade äppelringar (ska bara få tag på mera äpplen). Nypon ligger också i tiden, om jag hinner ska jag rensa och torka till nyponsoppa och göra nyponskalmjöl till kommande brödbak. Om jag inte hinner eller orkar rensa dem ordentligt så halverar jag dem och torkar till hönsen.

För 15-17 år sedan plockade jag majs på självplock, det skulle jag gärna göra igen men hittar inget ställe som har självplock. Och så var det ju potatisen! Jag såg för ett par veckor sedan att det fanns möjlighet att plocka potatis på en gård här i trakterna. Jag måste kolla om de fortfarande har öppet för självplock för det skulle vara skönt att ha potatis hemma och slippa släpa hem från affären varje vecka. Allt det där som jag skulle odlat själv men som det inte blev något av får jag nu försöka hitta på andra ställen utan att det ska bli alltför dyrt, men jag får väl ta en sak i taget helt enkelt.

Ekologiskt lammkött har jag hittat hos Malexanders ekolantbruk så det planerar jag att beställa och då kan man få det levererat hem. Ekologiskt nötkött har vi på nära håll här på Kulla skattegård så det är enkelt att beställa och vi får det ju hemlevererat så när som på en promenad över gårdsplanen.

 

23 sep 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)