Davidssons

Davidssons & Uppforskat - ett naturligare vardagsliv med odling, djur, närproducerat, hemlagat, återbruk, plastminimerat och miljövänligt.

Sista kullen för i år?

I natt nedkom Tyra med sin andra kull för i år. Det är roligt att det lyckades med en kull till i år, förra året "gick hon tom" på andra försöket. Jag gjorde en liten snabb koll i boet och jag tror att det är 5 ungar, den minsta kull vi fått i år. Det är en "blandiskull" mellan Gotlandskanin och New Zealand Red, en kombination som fungerat bra tidigare.

Det här är årets sjätte kull... Först ut i januari var Godis och Choklad med 9 ungar varav tre frös ihjäl och tre blev tagna av råttor. Tvåa i år var Tyra och ObiWan, de fick 7 ungar varav 6 överlevde. Tredje kullen fick Xanthe och Laban, 9 ungar varav 7 överlevde. Efter det var det dags för Godis andra kull, denna gång tillsammans med Knäck. Godis och Knäck fick 9 ungar varav 7 överlevde. Strax efter den fjärde kullen fick Lilla Tösen sin första kull tillsammans med JumJum- 7 rexungar där 6 har överlevt. I natt kom så den sjätte kullen med Tyra och Knäck som föräldrar och ännu så länge är de 5 små pyttisar. 46 ungar har fötts i Solrosens kaningård i år och av dem har 29 överlevt till 7 veckors ålder, jag hoppas att den siffran ska bli 34 när jag sett hur det går med senaste (sista?) kullen.

Av de 34 ungarna har jag sålt 7 och ytterligare 3 är tingade och 1 är uthyrd. Jag borde nog jobba lite mer med marknadsföring... Förhoppningsvis säljer jag ett par NZR-ungar och några Rex-ungar till.

Jo, när så planerna för vidareutveckling av kaninverksamheten börjar landa så har jag tingat tre avelskaniner. Inom kort ska vi hämta en svart (otter) Gotlandshane i Strängnäs och en vit (rödögd) Rexhona i Enköping. I början av augusti har vi en Gotlandshona, japantecknad vit/svart (eller kanske blå) att hämta i Ljungby. Efter det fattas mig en Belgisk Jättehona, jag har några bollar i luften men jag väntar på att få veta vilka förger det finns i de aktuella kullarna. Jag vill helst köpa en svart eller blå BJ-hona. Sedan borde jag ha köpstopp...

Förutom att bygga burar så vill jag lära mig mer om färggenetik. Det är lite spännande hur olika anlag ärvs och hur de kan "slå igenom". Det skulle vara roligt att få vita Rexar framöver men det kan krävas en ny hane för att jag ska kunna få vita kaniner men det ligger lite längre fram i tiden.

6 jul 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)